Een groep wandelaars loopt de fonkelnieuwe brug over de Aa in tijdens de Dag van de Trage Weg. 

Een groep wandelaars loopt de fonkelnieuwe brug over de Aa in tijdens de Dag van de Trage Weg. © Hans Otten

Brug over Aa bespaart wandelaars omweg van 3,7 kilometer

Herentals, Vorselaar -

De Dag van de Trage Weg krijgt zaterdag een feestelijk tintje wanneer de gloednieuwe wandelbrug over de Aa tussen Herentals en Vorselaar een officiële opening krijgt. Die haalt stappers van de drukke Poederleeseweg.

Hans Otten

“Dit bruggetje is maar een kleine stap in een wandeling, maar een immense stap binnen het wandelnetwerk”, parafraseert deputé Jan De Haes (N-VA) van de provincie Antwerpen de woorden van astronaut Neil Armstrong bij de maanlanding in 1969. “Tijdens corona, toen iedereen massaal begon te wandelen, merkten we hoe die vele kleine dingen een mooi geheel maken dat de mensen weten te appreciëren.”

De periode tussen plannen en uitvoering nam meer tijd in beslag dan de partners hadden gehoopt, maar het smalle bruggetje verbindt intussen de landbouwgebieden van Herentals met die van Vorselaar over de Aa heen. Intussen zijn er met instemming van de boeren ook wandelpaden over de landbouwgronden aangelegd.

Stefan Verraedt en Mien Van Olmen van Herentals, Lieven Janssens en Jos Bouly van Vorselaar en deputé Jan De Haes (tweede van rechts) knippen het lintje van de brug door.

Stefan Verraedt en Mien Van Olmen van Herentals, Lieven Janssens en Jos Bouly van Vorselaar en deputé Jan De Haes (tweede van rechts) knippen het lintje van de brug door. © Hans Otten

“Wie tot nu toe de wandelknooppunten in deze omgeving volgde, kwam altijd op de drukke Poederleeseweg uit. Met deze rechtstreekse oeververbinding realiseren we een doorsteek van ongeveer 1,3 kilometer tussen de knooppunten 25 en 90. De vroegere route via de gewestweg bedroeg 5 kilometer”, zegt schepen van Toerisme Jos Bouly (Actiev) van Vorselaar. Volgens zijn Herentalse collega Stefan Verraedt (N-VA) biedt het nieuwe opportuniteiten, zoals een wandeltocht van kasteel (Le Paige in Herentals) tot kasteel (de Borrekens in Vorselaar).

De brug kwam er in een samenwerking tussen de provincie Antwerpen, de lokale besturen Herentals en Vorselaar en het Regionaal Landschap Kleine en Nete. Het vieren van de nieuwe verbinding vieren de partners zaterdagmiddag symbolisch met de bieren 2290 uit Vorselaar en Baskwadder uit Herentals, samen met zoetigheid van de Vorselaarse chocolatier Jan Lornoy, die zijn atelier in Herentals heeft.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio