Jole Vandervorst laat niet in haar kaarten kijken. 

Jole Vandervorst laat niet in haar kaarten kijken. ©  kma

King of rock & roll is Elvis, maar king van het kingen heet Jan en komt uit Kempen

Zandhoven -

De king of rock & roll is Elvis, maar wie is de king van het kingen? IWWA ging zaterdag in evenementenhal De Populier in Zandhoven op zoek naar de Belgische kampioen kingen. Of liever dubbele kingen, want dat blijkt nog een categorie apart. De grote winnaar was uiteindelijk Kempenaar Jan Horemans uit Lichtaart die als enige elke ronde wist te winnen.

Kristin Matthyssen

Kaarten iets voor oude mensen? Denk dan maar direct iets anders. Toegegeven, het leeuwendeel van de 120 deelnemers aan het eerste Belgisch kampioenschap kingen zat wel in de categorie 50-plussers. Maar er waren ook dertigers en zelfs twintigers.

Jole Vandervorst uit Tessenderlo (24) was de jongste. Ze zit niet in een kaartclub en kaart ook niet op café. “Ik heb de smaak te pakken gekregen in de coronatijd. Omdat er niks te doen was, ging ik elke zaterdag kingen bij mijn mama. Ik heb nog geen wedstrijdervaring. Mijn eerste spel heb ik verloren. Maar we hebben wel goed gelachen aan tafel.”

Jole speelt ook nog competitie darts.

Armin en Francine van Wijnegem Wiest Club. 

Armin en Francine van Wijnegem Wiest Club. ©  kma

Francine Bollansée (67) uit Aartselaar is lid van de Wijnegem Wiest Club. Kingen is blijkbaar een soort voorbode van wiezen. Neofieten leren eerst kingen en nadien wiezen. “Ik speel eigenlijk het liefst kingen”, zegt Francine. “En zeker dubbele king zoals hier. Dan kan je nog zelf kiezen voor wat je speelt. Enkele king is volgens een vaste volgorde”, probeert Francine ons de spelregels te verduidelijken. “Ik ben laatste geëindigd in mijn eerste spel, maar ik moet er nog drie doen, dus alles kan nog. Dubbele king biedt ook veel afwisseling. Je moet geen rekening houden met een ‘maat’ en je kan dus minder ruzie maken, al gaat het er aan tafel soms toch heftig aan toe.”

Francine was ooit top-10 op een WK wiezen. “Ik stond toen lange tijd derde maar ben dan op het laatst nog gezakt.” Armin Van Durme (66) uit Oelegem, ook lid van Wijnegem Wiest, haalde ooit een top-30-stek op een WK wiezen. “Och, meedoen is belangrijker dan winnen hier.”

Jan Horemans is de king van het kingen. 

Jan Horemans is de king van het kingen. ©  rr

Jan Horemans uit Lichtaart won uiteindelijk zeer overtuigend. Hij was de enige die de vier rondes wist te winnen. Jean-Pierre uit Schilde was runner-up en Pascale werd knap derde. King Jan won als eerste Belgische dubbele kingkampioen ooit een beeldje van drie kaartende monniken, met nog wat tripel erbij.

Het podium van het BK dubbele kingen, met Kempenaar Jan Horemans, Jean-Pierre uit Schilde met lederen vestje en zwart shirt en naast hem de derde: Pascale.  

Het podium van het BK dubbele kingen, met Kempenaar Jan Horemans, Jean-Pierre uit Schilde met lederen vestje en zwart shirt en naast hem de derde: Pascale.  ©  rr

De trofee. 

De trofee. ©  kma

Opperste concentratie, maar er mag ook gelachen worden. 

Opperste concentratie, maar er mag ook gelachen worden. ©  kma

De Populier zit goed vol voor het BK kingen. 

De Populier zit goed vol voor het BK kingen. ©  kma

De Populier zat goed vol. 

De Populier zat goed vol. ©  kma

De spelers laten niet in hun kaarten kijken.  

De spelers laten niet in hun kaarten kijken.  ©  kma

Francine grabbelt haar kaarten. 

Francine grabbelt haar kaarten. ©  kma

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio