©  AP

Atlas-draagraket met asteroïdensonde Lucy gelanceerd door NASA

Vanop Cape Canaveral, Florida in de Verenigde Staten is zaterdag een Atlas-draagraket vertrokken. Die draagraket moet een sonde naar de Trojanen, een groep asteroïden, slingeren. De Atlas-5 van lanceerbedrijf ULA steeg op om 11.34 uur Belgische tijd.

Bron: BELGA

De nuttige lading van de krachtige draagraket is de asteroïdensonde Lucy. Bij de missie die 981 miljoen dollar heeft gekost, is het de bedoeling dat er met de sonde de nog niet onderzochte asteroïdengroep, de Trojanen, bestudeerd zal worden. Wetenschappers denken dat deze steenklompen, gelokaliseerd in de baan van Jupiter, primaire overblijfselen zijn uit de vroege geschiedenis van ons zonnestelsel dat 4,5 miljard jaar oud is. Dat kan aanwijzingen geven over het ontstaan van leven.

De missie duurt twaalf jaar en onderzoekt naast zeven Trojanen ook een andere planetoïde. De sonde zal drie keer gebruikmaken van de zwaartekracht van onze planeet om aan snelheid te winnen.

NASA maakt zich sterk dat er nooit eerder een missie is geweest die naar zoveel verschillende bestemmingen in onafhankelijke banen rondom onze zon is getrokken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.