De vijf scholen, vertegenwoordigd door hun directies en enkele leerlingen, werden ontvangen door de schepenen Iefke Hendrickx en Walter Brat. 

De vijf scholen, vertegenwoordigd door hun directies en enkele leerlingen, werden ontvangen door de schepenen Iefke Hendrickx en Walter Brat. © RR

Operatie Proper levert scholieren aardige duit op

Schoten -

Vijf Schotense scholen leverden de voorbije maanden serieuze inspanningen om hun schoolomgeving schoon te maken. Ze werden daarvoor door de schepenen Iefke Hendrickx (N-VA) en Walter Brat (N-VA) beloond met cheques. Ook verenigingen kunnen hier aanspraak op maken, mits ze het voorbeeld van de scholieren volgen.

Zowel Sint Filippus, Atheneum Schoten, Bloemendaal, Sint-Eduardus als De Tuimelaar namen vorig schooljaar deel aan Operatie Proper, een campagne van Mooimakers en Schoon Schoten. Dat levert hen nu bedragen op van 450 toto 1200 euro.

Operatie Proper is een beloningssysteem voor scholen en jeugdverenigingen. Het doel is hen een duwtje in de rug te geven om zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Hoe? Door te helpen bij het opstellen van een actieplan, maar ook door ondersteuning te bieden (opruimmateriaal, educatieve pakketten…) én hen te bedanken voor de volgehouden inspanningen.

“Operatie Proper is een unieke kans voor jeugdverenigingen om een extra financiële stimulans te krijgen voor hun werking”, zegt milieuschepen Walter Brat. “Nu gaat de aandacht vooral naar de initiatiefnemende scholen, maar hopelijk zien we bij de volgende inschrijvingsdeadline dat ook verenigingen zich zullen engageren om centjes te verdienen.“

Schoten is nog niet proper genoeg. Een kerngroep van deskundigen binnen de gemeente en het schepencollege zal zich de komende drie jaar onder begeleiding van een deskundige binnen Mooimakers inzetten om de fenomenen zwerfvuil en sluikstort in Schoten zo efficiënt mogelijk aan te pakken.

Om doelgericht en efficiënt te werken stelde de kerngroep een actieplan op. Walter Brat: “De komende twee jaar focussen we op een goed vuilnisbakkenbeleid, zullen we ons veegplan onder loep nemen en gaan we specifieke acties opzetten met verschillende betrokken partners op plaatsen waar we nog veel sluikstort en zwerfvuil opmerken (bv. in bepaalde parken en speeltuinen en langs de vaart).”

Graag deelnemen aan Operatie Proper met je school of jeugdvereniging? Je krijg er niet alleen een propere leefomgeving voor terug, maar ook een mooie beloning. Scholen en jeugdverenigingen kunnen t.e.m. 31 oktober 2021 een actieplan indienen. (jaa)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio