Cafébaas Gert Bruers schenkt een Bolleke. Zeker niet het laatste van de avond. 

Cafébaas Gert Bruers schenkt een Bolleke. Zeker niet het laatste van de avond. © Joris Herregods

Gazet van Antwerpen trakteert op gratis Bollekes in Den Bruinvis om herwonnen vrijheid te vieren

Hombeek -

De voorbije weken kon je in de reeks Blijven Plakken van deze krant alles lezen over het uitgaansleven in de jaren zeventig, tachtig en negentig van vorige eeuw. Om die reeks op passende wijze af te sluiten, trakteerden Gazet Van Antwerpen en Stadsbrouwerij De Koninck in elke gemeente van onze provincie met een gratis vat Bolleke De Koninck. Wij nodigden onszelf uit en gingen een bolleke proeven bij café Den Bruinvis in Hombeek.

Ward Bosmans

Nadat we wekenlang schreven over ‘Blijven Plakken’, was het gisteren tijd om het nu ook gewoon doen. Stadsbrouwerij De Koninck trakteerde voor de gelegenheid met een gratis vat in elke gemeente van onze provincie. Niet alleen als slotakkoord van de actie, maar vooral om onze herwonnen vrijheid te vieren.

In onze regio kon je onder andere een Bolleke scoren in De Blauwe Koe in Bornem, Fortcafé De Batterie in Lippelo, De Poutrel in Willebroek, De Bruinvis in Hombeek, De Hanekeef in Mechelen, De Kroon in Duffel, Sint-Gummarus in Lier, ’t Kruiske in Nijlen, Oud Balder in Berlaar en ’t Hoekske in Heist-op-den-Berg.

Het was gezellig in Den Bruinvis. 

Het was gezellig in Den Bruinvis. ©  Joris Herregods

Het was vrijdagavond druk in het gezellige café Den Bruinvis in Hombeek. Iedereen was welkom om mee te klinken op de - hopelijk definitieve - start van het post-coronatijdperk. Toen om 21 uur stipt de eerste flesjes werden ontkurkt, vloeiden de Bollekes rijkelijk in Den Bruinvis.

Pieter en zijn hond Maximus genieten van een Bolleke. 

Pieter en zijn hond Maximus genieten van een Bolleke. ©  Joris Herregods

Stamcafé

Voor Pieter Huybrechts (38) waren de gratis Bollekes alvast een grote verrassing. Dat hij nog niet van de actie gehoord had, kunnen we hem niet kwalijk nemen. Hij is afkomstig uit Leest, maar woont al vele jaren in Oeganda, waar hij samen met zijn vriendin een Via-Via-café uitbaat in Entebe. Hij is toevallig voor enkele maanden terug in Hombeek samen met zijn hond Maximus. “Ik heb in Rwanda gewoond, waar mijn vriendin actief was bij een organisatie voor ontwikkelingshulp. Zo zijn we in Afrika gebleven en baten we nu een café-restaurant-reisorganisatie uit. Onze klanten zijn toeristen, expats, maar ook de lokale bevolking. Den Bruinvis is altijd mijn stamcafé geweest en ik ben blij dat ik hier vanavond vrienden terugzie die ik al lang niet meer ontmoet had. Die gratis Bollekes zullen er wel voor zorgen dat ik nog even langer blijf plakken vanavond.”

Twee van die oude vrienden van Pieter zijn Ruben Hermans (37) en Sam Verhoeven (36). Ook zij zijn rasechte Hombekenaars en zijn wekelijks terug te vinden aan de toog van Den Bruinvis. “Je mag wel zeggen dat wij hier vaste klanten zijn. We komen niet speciaal voor de gratis Bollekes, al had ik wel al gehoord van de Blijven Plakken-reeks van Gazet van Antwerpen. Waar wij vroeger uitgingen? Wij gingen niet naar dancings. Bij ons waren het vooral de lokale café’s en de Chirofuiven. Het zal wel zijn dat wij een Bolleke lusten. We zijn trouwens onlangs voor het eerst naar de Bollekesfeesten in Antwerpen geweest. Dat viel goed mee. Leuk dat we dat hier vanavond nog eens kunnen herbeleven”, zeggen toogvrienden Ruben en Sam.

Toogmaten Sam en Ruben. 

Toogmaten Sam en Ruben. ©  Joris Herregods

Bruin café

Cafébaas Gert Bruers (48) is een doorwinterde horecaman. Ondertussen baat hij al tien jaar Den Bruinvis uit en daarvoor werkte hij twintig jaar in De Cirque op de Vismarkt in Mechelen. “Als ik eerlijk ben… Bollekes worden hier in de regio iets minder gedronken, maar een Tripel d’Anvers verkoopt wel goed. Of alles nu weer normaal is na corona? Ik ben vooral blij dat het mondmasker eindelijk af mag, maar normaal is het nog niet. Voor de coronacrisis was het hier drukker. Ik denk dat sommige mensen er nog niet helemaal gerust in zijn. Bovendien wordt het nu kouder, zodat de mensen bijna altijd binnen moeten zitten. Gelukkig hebben we heel wat verenigingen die hier hun thuisbasis hebben. Een fietsclub, de Vespaclub, Zennester Hombeek, de volleybal en een zaalvoetbalploeg. Mijn klanten komen niet alleen uit Hombeek. Er komt ook wel wat volk uit Mechelen of uit Kapelle-op-den-Bos over de vloer. Wij zijn nog een van de weinige echte bruine cafés in de buurt. Ik denk dat dat de mensen aantrekt.”

 

 ©  Joris Herregods

MEER OVER Blijven Plakken

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio