Ivan D. stelde zijn bedrijf ter beschikking aan een Albanese bende om cocaïne in te voeren. 

Ivan D. stelde zijn bedrijf ter beschikking aan een Albanese bende om cocaïne in te voeren. ©  Shutterstock

Topman recyclagebedrijf veroordeeld tot vijf jaar wegens cocaïnesmokkel

ANTWERPEN -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Ivan D., de topman van een bekend recyclagebedrijf in de Antwerpse haven, veroordeeld tot vijf jaar cel. De man heeft zijn bedrijf ter beschikking gesteld aan een Albanese bende om cocaïne in te voeren.

De 45-jarige Ivan D. uit Beveren-Waas is de zaakvoerder van een aantal bedrijven in het hartje van de Waaslandhaven. Het bedrijf van de zakenman is niet alleen gespecialiseerd in afvalverwerking en recyclage, de firma is ook actief in de goederenoverslag en beschikt over een loods, transportvoertuigen en kranen. D. belandde vorig jaar in de gevangenis in het kader van operatie-Baccarat, een groot onderzoek van de Antwerpse politie en Europol. Ivan D. zou zijn kaai hebben gebruikt om een testzending van een Albanese drugsbende, die een cocaïnelijn van Zuid-Amerika naar Europa probeerde op te zetten, mogelijk te maken. Ivan D. legde in het dossier gedeeltelijke bekentenissen af. Die verklaringen kwamen er niet zomaar. De zakenman had het zeer lastig in de gevangenis, wat de speurders op het lumineuze idee bracht om D. alleen te laten met zijn kind, dat hij zo hard miste. Die ontmoeting met zijn gezin deed de zakenman breken.

De correctionele rechtbank van Antwerpen was niettemin streng voor de zakenman. Ivan D. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 40.000 euro. Het openbaar ministerie vorderde zelfs zijn onmiddellijke aanhouding, maar daar wist zijn raadsman Pol Vandemeulebroucke nog net een stokje voor te steken. Vandemeuleubroucke kon de rechtbank overtuigen dat D. niet zou vluchten en dat er ook geen gevaar voor recidive was. “De man probeert zijn bedrijf recht te houden. Hij heeft 37 personeelsleden rondlopen”, aldus Vandemeulebrouke.

De Albanese bende, die niet alleen met de invoer van cocaïne bezig was, maar ook op grote schaal cannabisplantages opzette, opereerde vanuit een appartement op de Grote Steenweg in Berchem. De kopstukken liepen straffen op tot 8 jaar gevangenisstraf.

 vdaa

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio