Yorben Sienack wil liever niet meer te veel thuis studeren dit jaar. 

Yorben Sienack wil liever niet meer te veel thuis studeren dit jaar. ©  RR

Scholen kreunen onder lerarentekort: “Ik wil niet dat mijn punten weer achteruitgaan”

Voor de leerlingen moest dit schooljaar een nieuwe start zijn na een lange slopende coronaperiode met veel thuisstudie. Door de gaten in de lessenroosters worden ze nu opnieuw vroeger naar huis gestuurd om daar de lessen verder op te nemen. Aan het woord zijn Yorben Sienack (15) uit het vierde middelbaar en Zakaria El Ayachi (19) van het zesde middelbaar Don Bosco in Hoboken.

“Bij ons valt het nog mee hoor”, zegt Yorben. “Alleen onze leerkracht houtbewerking is er drie uur op woensdag niet en de leerkracht aardrijkskunde zit ook langdurig thuis wegens ziekte.” Twee leerkrachten te weinig vindt een leerling van het vierde middelbaar dus al ‘meevallen’.

“De leerkracht aardrijkskunde geeft ons van thuis uit opdrachten. Dat gebeurt via Smartschool en die kunnen we thuis zelf maken. Zelfs de leerkrachten die afwezig zijn willen ons toch nog zo goed mogelijk scholen, dat is wel knap van hen. Het is een zware job om leerkracht te zijn, denk ik. Mijn papa, plusmama en broer zijn ook leerkracht en die werken heel vaak door in het weekend. Ik hoop vooral dat we dit jaar niet te veel thuis moeten leren. Mijn punten zijn vorig jaar gezakt met 8 of 9%. Ik kan me thuis niet zo goed focussen met een Playstation en andere prikkels rondom mij. Ik wil niet dat mijn punten weer achteruitgaan.”

Yorben hoopt vooral dat hij snel een gewoon uurrooster kan krijgen. “Het is soms wel leuk als je een uurtje vroeger naar huis mag, maar ik besef wel dat we die leerstof die we missen nodig hebben in het vijfde dus ik wil niet te veel missen.”

LEES OOK: Hobokense school radeloos door nijpend lerarentekort: “Leerlingen worden soms vroeger naar huis gestuurd”

Ook Zakaria El Ayachi (19) zit in het zesde middelbaar. Hij wil volgend jaar verder studeren. “Bij ons is één van de belangrijkste leerkrachten afwezig. Hij geeft normaal de vakken chemie, fysica en toegepaste chemie. Die vakken zijn goed voor tien uur les per week. De leerkracht zou zes maanden uit zijn. De school probeert die uren zo goed mogelijk op te vullen door andere leerkrachten, maar af en toe hebben we toch een paar uur studie of worden we een uur vroeger naar huis gestuurd. Vrijdag hebben we nu altijd een uurtje vroeger gedaan. Het wordt moeilijk om al die lessen toch nog in te halen. Vooral in de lessen praktijk in het labo hebben we nog veel werk. Die hebben we vorig jaar ook niet deftig kunnen doen door corona. Jammer want ervaring opdoen is belangrijk zeggen ze altijd”, zegt Zakaria.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio