Op een demomarkt krijgen landbouwers uitleg over alle mogelijke maatregelen en machines in het project beek.boer.bodem. 

Op een demomarkt krijgen landbouwers uitleg over alle mogelijke maatregelen en machines in het project beek.boer.bodem. © provincie Antwerpen

Nog meer landbouwers leren hoe ze klimaatrobuust kunnen boeren

Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Kasterlee, Lille, Olen, Retie, Vorselaar -

Zelfs na amper vier jaar levert het landbouwproject beek.boer.bodem al positieve resultaten op, ondanks extreme weersomstandigheden. Daarom breidt het nu uit van de oorspronkelijke vier naar twaalf gemeentes.

Hans Otten

Onder de coördinatie van de provincie startte vier jaar geleden het project beek.boer.bodem op in vier gemeentes in de Aa-vallei. De bedoeling was om via wetenschappelijke maatregelen de landbouwgronden in Herentals, Kasterlee, Lille en Vorselaar klimaatbestendiger te maken. Nu de landbouwers massaal mee denken en de maatregelen in het veld uitvoeren, werpen die meteen vruchten af. Zelfs in die mate dat de provincie het project nu wil uitbreiden naar de vallei van de Kleine Nete. Zo worden ook de boeren in Dessel, Geel, Grobbendonk, Nijlen, Olen, Ranst, Retie, Vorselaar en Zandhoven betrokken.

Het project beek.boer.bodem blijkt heel succesvol in het gebied van de Aa-vallei, hier op de grens van Vorselaar en Herentals. 

Het project beek.boer.bodem blijkt heel succesvol in het gebied van de Aa-vallei, hier op de grens van Vorselaar en Herentals. ©  RR

Ideaal proefgebied

Het project kreeg niettemin de voorbije zomers een ware vuurdoop. “Nadat we twee zomers lang met zijn allen regendansjes hadden opgevoerd om wat nattigheid af te smeken, kregen we het water dit jaar met bakken tegelijk”, zegt deputé Jan De Haes (N-VA) van de provincie Antwerpen. “Dat maakt een verstandig waterbeheer juist zo noodzakelijk. Tegelijk zijn de Kempen dan een ideaal proefgebied om klimaatrobuuste maatregelen uit te testen. Want met de zanderige bodem is het extra moeilijk om water vast te houden. De kennis en ervaring die we nu in de Aa-vallei opdoen, willen we uitdragen naar de landbouwers in de Netevallei.”

Bij beek.boer.bodem zijn het de landbouwers die samen met de partners Boerennatuur (spreek uit als Boer en Natuur, red.), Boerenbond en provinciaal praktijkcentrum Hooibeekhoeve de maatregelen in het veld uitvoeren. Daarvoor biedt het project hen een ruim keuzemenu aan mogelijke ingrepen aan, waaruit ze een keuze kunnen maken.

De maatregelen worden op maat uitgewerkt, onder meer aan de hand van de heel precieze watersysteemkaarten van de Universiteit Antwerpen. Dit eerste luik zit nu in de demofase, maar wordt nu opgeschaald naar een landinrichtingsproject.

Wie houtsnippers in zijn bodem verwerkt, door ze bijvoorbeeld samen met stalmest op het land te voeren, maakt die bodem beter in staat om water vast te houden.

Wie houtsnippers in zijn bodem verwerkt, door ze bijvoorbeeld samen met stalmest op het land te voeren, maakt die bodem beter in staat om water vast te houden. © Hans Otten

Houtsnippers in bodem

“Er zijn verschillende ingrepen rond de drie pijlers van beek.boer.bodem”, zegt projectcoördinator Koen Eyskens. “Zo kunnen boeren stuwtjes plaatsen in de beken en grachten rond hun gronden. Dat is een heel simpele en oude techniek, maar die helpt echt om de waterhuishouding goed te kunnen reguleren. Zelfs tijdens een nat jaar als dit kan dat renderen. Een ander maatregel om water vast te houden, is om houtsnippers in de bodem te mengen. Daardoor breng je meer koolstof in je bodem en heb je gedurende tien jaar meer organische stoffen in de bodem. We hebben kaarten van hoe het CO-gehalte in de bodem binnen heel dit gebied precies uitziet. En als je die houtsnippers ook nog eens lokaal kan produceren, heb je een korteketenverhaal.”

Een koolstofkaart brengt heel duidelijk in beeld welke bodems in het projectgebied veel of weinig CO bevatten.

Een koolstofkaart brengt heel duidelijk in beeld welke bodems in het projectgebied veel of weinig CO bevatten. © Hans Otten

De landbouwers krijgen vrijdag tijdens een demomarkt uitleg over alle mogelijke maatregelen, machines of financiële tegemoetkomingen. “Onze landbouwers die al mee ingestapt zijn, ontpoppen zich als een echte ambassadeur van het project”, zegt Koen Eyskens.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio