© Jeroen Hanselaer

DE WEEK VAN JAN. Een samenleving die onderwijs verwaarloost graaft haar eigen graf

Antwerpen -

Is het mogelijk de voorbije week te overschouwen zonder stil te staan bij de man van 1 miljoen sms’en? Kúnnen we überhaupt de voorbije dagen fileren zonder een blik te werpen op de beelden van mevrouw De Pauw en haar laag gevallen wederhelft? Hoeven we ook nu geen aandacht te besteden aan (krokodillen)tranen, zogenaamd misverstane liefdesverklaringen en buitensporige schadeclaims aan het adres van de openbare omroep, waar wij – de belastingbetaler – in het geval van een gunstig verdict voor moeten opdraaien? Of is er voorlopig al genoeg inkt gevloeid over de bronstige wonderboy van het Vlaams televisielandschap? Misschien wel.

Jan Bartosik

En als u het nu toch ‘veel erger hebt zitten dan u eigenlijk zou willen’ en denkt: ‘Hey, Gazet van Antwerpen, schrijf nou godverdomme nog eens wat over het proces van het jaar!’, dan sms ik u alvast: ‘Helpt het als ik beken dat ik een beetje dronken was toen ik dit schreef? Een beetje te dapper dan en al zo?’ En dan stuurt u mij gewoon ‘een klein geruststellend edoch vermanend berichtje dat het uiteindelijk wel oké is’ terug.

Nu we dan toch bezig zijn de sms’jes van volleerd linguïst Bart De Pauw vanonder het stof te halen, kunnen we meteen ook een berichtje sturen naar onze minister van Onderwijs. ‘Zorg ervoor dat jonge mensen nog leerkracht wíllen worden.’ Don Bosco in Hoboken zou u alvast zeer dankbaar zijn voor dit mooie gebaar. Leerlingen worden er soms vroeger naar huis gestuurd, omdat er niemand beschikbaar is om hen geschiedenis, Frans of de Tabel van Mendeljev bij te brengen. Graaft een samenleving die haar onderwijs verwaarloost niet haar eigen graf? Is het niet te gek voor woorden dat het ons niet lukt om mensen warm te maken voor een van de mooiste beroepen ter wereld?

Maar kom. Stellen dat het alleen kommer en kwel was deze week, zou de waarheid oneer aandoen zijn. Hoe leuk is het dat we binnen afzienbare tijd allemaal een voetje tussen de deur van Huis Dhanis hebben? Het prachtige hoekpand op de Leien wordt een haven van cultuur en culinaire hoogstandjes. De handen gingen hier op onze redactie dan ook vrolijk in de lucht toen we het nieuws donderdagmiddag op ons bord kregen. Er is tenslotte nog maar één collega daadwerkelijk binnengeraakt in het statige pand. Hij wist ons trouwens te vertellen dat een bekende band een opname- en repetitiekot heeft in de kelder. Welke groep dat is, mag u misschien binnenkort zelf wel ontdekken.

Of dat laatste de ideale date met uw vlam van ’t moment is? Natuurlijk. Maar let wel, één of twee sms’jes om hem of haar mee uit te vragen volstaan. Dat hoeven er heus geen tienduizend te zijn. Nee is nee, weet u wel.

Huis Dhanis. 

Huis Dhanis. © Joris Herregods

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio