Via gratis maaltijden wil CD&V vermijden dat er kinderen met ene lege brooddoos naar huis moeten. 

Via gratis maaltijden wil CD&V vermijden dat er kinderen met ene lege brooddoos naar huis moeten. © rr

CD&V wil gratis maaltijden voor kwetsbare kinderen, maar schepen ziet dat niet zitten

Mechelen -

Er komen voorlopig geen gratis warme maaltijden voor kwetsbare kinderen in Mechelen. Dat antwoorde bevoegd schepen Gabriella De Francesco op een vraag van CD&V. De stad zegt wel aan andere projecten te werken en roept iedereen op om deel te nemen aan de activiteiten voor de ‘Werelddag van het verzet tegen Armoede’.

Stijn Van de Sande

De komende dagen vinden er in Mechelen verschillende activiteiten plaats. Die moeten de strijd tegen armoede in de schijnwerpers zetten. Op zondag zorgt Geknipt voor een cultuurmiddag, terwijl de stad op maandag een panelgesprek rond kinderarmoede organiseert. Tijdens de Open Blik van woensdag 20 oktober wordt er ook in het Hof van Busleyden aandacht besteed aan het thema. Daarnaast roept de stad iedereen op om een wit geknoopt laken buiten te hangen.

Oppositiepartij CD&V grijpt dit moment dan weer aan om gratis warme maaltijden voor kwetsbare schoolkinderen te vragen. “Een warme schoolmaaltijd kan voor leerlingen in armoede heel wat betekenen. Met de winter voor de deur vragen we dat het stadsbestuur actie onderneemt, zodat geen enkel kind met een lege brooddoos naar school moet”, zegt raadslid Hamid Riffi, die ook verwijst naar gelijkaardige initiatieven in Gent en Antwerpen.

Maar schepen van Armoedebestrijding Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+) ziet daarin geen duurzame oplossing. “Het zou een onderscheid maken tussen de kinderen, en dat is net wat ik absoluut niet wil. De kinderen zijn niet verantwoordelijk voor de armoede”, zegt ze. “Daarom zetten we in op het sensibiliseren van de ouders. Samen met Foodsavers leren we hen dat gezond en voedzaam koken niet duur hoeft te zijn. Daar komt nog bij dat het voorstel praktisch moeilijk haalbaar lijkt en dat we geen stedelijk onderwijs hebben.”

LEES OOK: Geknipt organiseert cultuurnamiddag op ‘Werelddag van verzet tegen Armoede’

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio