Lieselot Flour en haar collega‘s van Al-Arm en Arktos stellen zondag het oude vredegerecht feestelijk voor als de nieuwe ontmoetingsplaats voor mensen in armoede. 

Lieselot Flour en haar collega‘s van Al-Arm en Arktos stellen zondag het oude vredegerecht feestelijk voor als de nieuwe ontmoetingsplaats voor mensen in armoede. © Hans Otten

Armenvereniging neemt intrek in statig vredegerecht

Geel -

De Wereldverzetdag tegen Armoede op 17 oktober brengt de schrijnende situatie van ontelbare mensen in onze maatschappij onder de aandacht. Voor vzw Al-Arm is het zondag niettemin ook een klein beetje feest.

Hans Otten

Al-Arm, de Geelse vereniging waar armen het woord nemen, kan het voor het eerst sinds haar 23-jarig bestaan over een eigen locatie beschikken. Want samen met vzw Arktos heeft de vereniging het vroegere vredegerecht op de hoek van Pas en Dr. Peetersstraat in handen gekregen. De voorbije maanden zijn de lokalen ingericht en is de oude villa rolstoeltoegankelijk gemaakt.

“In de oude zittingzaal op de benedenverdieping hebben we onze laagdrempelige ontmoetingsruimte ingericht”, zegt Lieselot Flour van Al-Arm. “Het is een plaats waar mensen zich thuis kunnen voelen en kennis kunnen maken met onze werking. Anderzijds zetten we de ontmoetingsruimte ook actief in voor dialoogwerking en om bruggen te bouwen naar het beleid. Die ruimte gaat vanaf dinsdag 26 oktober iedere dinsdag van 13u tot 16u vrij toegankelijk zijn. We beginnen met een wekelijks ontmoetingsmoment, maar het is wel de bedoeling om dat op termijn uit te breiden naar meerdere dagen per week.”

Al-Arm installeert elders op de benedenverdieping een digitaal punt met verschillende computers. Op de bovenverdieping komen vergaderruimtes, lokalen voor een-op-eengesprekken en een ruimte voor mensen die hun talenten willen ontwikkelen.

Nieuwe naam

Al die zaken kunnen mensen op zondag 17 oktober van 13u tot 17u zelf ontdekken, wanneer Al-Arm het gebouw feestelijk in gebruik neemt. “Gedurende de namiddag plannen we een feestelijke receptie verzorgd door Oxfam Wereldwinkel, een optreden van het Al-armkoor, een act verzorgd door People on Stage en een kennismaking met Al-arm vzw en Arktos vzw. Er is kindvriendelijke animatie. En we maken de nieuwe naam van onze ontmoetingsplaats bekend, waarvoor iedereen voorstellen kon indienen.”

In plaats van de traditionele fakkeltocht op de Wereldverzetdag tegen Armoede pakt Al-Arm tijdens de openingsdag uitzonderlijk uit met een wandeling met samenzang en muzikale begeleiding. “Met deze wandeling klagen we de onrechtvaardigheid van armoede aan”, zegt Stefanie Van den Eynde van Al-Arm. “Dit jaar leggen we de focus op maatschappelijke participatie. Mensen met armoede-ervaring worden al te vaak vergeten of niet erkend als evenwaardige gesprekspartner in het uitzetten van het beleid. De slogan van dit jaar luidt ‘Teken samen met mensen in armoede de krijtlijnen uit’.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio