Stéphanie Pilyser. 

Stéphanie Pilyser. ©  Patrick De Roo

Edegemse kraamverzorgster schrijft kookboek tjokvol kraamkost: “Ik wil mama’s rust gunnen”

Edegem, Mechelen -

De Edegemse mama Stéphanie Pilyser heeft haar eerste boek Kraamkost uitgebracht. In het boek bundelt de kraamzorgster die ook in het Mechelse actief is vijftig recepten speciaal voor nieuwe ouders, streeft ze naar efficiëntie en wil ze tips meegeven geven om de juiste voedingsmiddelen na de bevalling op te nemen. “Ik hoop gewoon dat ik een hulp voor mama’s kan zijn”, zegt ze.

Saar Van Olmen

Stéphanie Pilyser komt oorspronkelijk uit Schoten, maar woont intussen al lange tijd in Edegem. Ze is kraamverzorger en trotse mama van Luca (11) en Jani (13). “Mijn job is om ervoor te zorgen dat ik nieuwe mama’s rust kan gunnen. Zo ga ik naar de winkel, of kook ik vaak voor hen. Voor mij is dat de droomjob. Er is geen één huishouden waar ik niet graag langsga en de dankbaarheid van de mama’s doet enorm veel.”

“Toen ik net bevallen was van Luca, heb ik een zware postnatale depressie gehad, alleen was de kraamzorg zoals die er nu is nog niet. Ik had die hulp goed kunnen gebruiken. Daarom denk ik dat ik goed aanvoel wat een mama nodig heeft. Ik vind dat je gerust om hulp mag vragen, correctie, je moet zelfs om hulp vragen als je daar nood aan hebt.”

 

 ©  Patrick De Roo

Inspiratie

Op haar werk merkte Stéphanie dat mama’s haar heel vaak om receptjes vroegen. “Maar de inspiratie voor goede kraamkost was er bij mij niet altijd”, zegt ze. “Daarom dacht ik er eerst aan om een boek te kopen. Alleen was er geen kookboek met kraamkost te vinden.” Het idee om zelf iets te maken, begon dan ook te borrelen. “Ik kreeg steun van mama’s die ik hielp, het was duidelijk dat daar nood aan was.”

“Mijn kraamkost is snel, efficiënt, gezond, lekker en komt niet uit blik. Elk gerecht kun je ook vegetarisch, gluten- of koemelkvrij maken door er enkele ingrediënten in aan te passen.” En, wat de kraamverzorgster ook enorm belangrijk vindt, is dat je alle benodigdheden gewoon in de supermarkt kunt kopen.

“Ik wou vooral dat mijn boek rust zou uitstralen en dat er foto’s met échte mama’s in zouden staan”, zegt ze. “Daarom koos ik voor pastelkleuren en vriendinnen die misschien niet ‘instagramperfect’, maar wel de perfecte mama’s zijn.”

Een zorg minder

Naast het boek heeft Stéphanie ook een Instagramaccount @kraamkost_by_stephanie waarop ze haar ervaringen en receptjes deelt. “Het is niet de bedoeling om er rijk of populair mee te worden, maar ik haal er zelf voldoening uit door anderen te helpen. Een eenvoudig berichtje waarin staat dat iemand het weer super lekker vond, maakt mijn dag al goed. Ik hoop trouwens dat mensen, wanneer ze het boek aan iemand cadeau doen, er ook zelf iets uit klaarmaken voor een andere mama. Zo hebben de nieuwe ouders al een zorg minder.”

Kraamkost is momenteel te verkrijgen in de boekhandels. Op 20 november houdt Stéphanie Pilyser ook een signeersessie in de Standaard Boekhandel van Schoten.