Brits parlementslid (69) doodgestoken tijdens burgerraadpleging

Sir David Amess (69), een Brits Conservatief parlementslid is vrijdag meerdere keren gestoken tijdens de Constituency Surgery, een soort van burgerraadpleging die plaatsvond in de Belfair Methodist Church in het kiesdistrict Leigh.

Bron: Belga
 

 ©  AP

Volgens Sky News zou een man de kerk zijn binnengewandeld en hem meerdere keren gestoken hebben. Sir Davis Amess, die Southend West in Essex vertegenwoordigt, zou ter plaatse behandeld zijn voor zijn verwondingen maar omstreeks 16.00u (Belgische tijd) meldde de zender dat Amess ter plekke overleden is. Een lokaal raadslid gaf eerder aan dat het er “ernstig uit zag”. Er was ook een traumahelikopter ter plaatse toen. Het is nog niet duidelijk wat het motief was van de dader. De dader van 25 werd snel gearresteerd.

“We kregen vandaag kort na 12.05u (lokale tijd) een melding van een steekpartij. De agenten waren kort nadien ter plaatse, arresteerden de man en vonden er ook een mes. Hij zit momenteel in voorarrest”, vertelde de politie van Essex aan Daily Mail. “Er is geen dreiging voor de bevolking. We willen de mensen ook bedanken om ons zo snel gecontacteerd te hebben over het incident”, klinkt het. De politie is ook op zoek naar getuigen, beelden van dashcams of andere camera’s.

De zaak doet denken aan de moord op Labour-parlementslid Jo Cox in 2016. Cox werd aangevallen door een rechts-extremist op een burgerbijeenkomst in haar kiesdistrict en overleed aan haar verwondingen. De moord vond plaats enkele weken voor het referendum over de brexit.

“Zijn leven verloren terwijl zijn democratische rol vervulde”

Britse politici reageerden geschokt op het incident. Op Twitter worden heel wat steunbetuigingen gedeeld. Carrie Johnson, de vrouw van premier Boris Johnson, tweette: “Het is absoluut afschuwelijk nieuws. Hij was ontzettend vriendelijk en goed. Een grote dierenvriend en echte gentleman. Dit is zo oneerlijk. Mijn gedachten zijn bij zijn vrouw en hun kinderen.”

“Afschuwelijk, tragisch nieuws over David. Hij was een toegewijde, attente man en echte parlementariër die zijn leven verloor terwijl hij de mensen diende voor wie hij zo hard gewerkt heeft tijdens zijn carrière”, reageerde de Britse minister van Transport Grant Shapps via Twitter.

“Ik ben er kapot van. Een fantastische man, een fantastische vriend en fantastisch parlementslid gestorven terwijl hij zijn democratische rol vervulde. Mij gedachten gaan naar Julie, zijn familie en iedereen die van hem hield. Laten we hem en wat hij gedaan heeft met zijn leven niet vergeten”, schreef de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid.

Amess was sinds 1997 parlementslid voor Southend West. Hij laat een vrouw, Julia Arnold, en vijf kinderen achter.

De zaak doet denken aan de moord op Labour-parlementslid Jo Cox in 2016. Cox werd aangevallen door een rechts-extremist op een burgerbijeenkomst in haar kiesdistrict en overleed aan haar verwondingen. De moord vond plaats enkele weken voor het referendum over de Brexit. Brendan Cox, Jo Cox man, reageerde ook op de moord op Amess via Twitter. “Mijn gedachten en liefde gaan naar David’s familie. Enkel zij doen er nu toe. Dit brengt alles terug. De pijn, het verdriet maar ook de liefde die we toen gekregen hebben van het publiek na het verlies van Jo. Ik hoop dat we hetzelfde kunnen doen voor David nu.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (lto)