Op de Turnhoutsebaan is meer toezicht nodig van de politie naar het naleven van de verkeersregels. 

Op de Turnhoutsebaan is meer toezicht nodig van de politie naar het naleven van de verkeersregels. ©  Patrick De Roo

Actiegroep mengt zich in debat Turnhoutsebaan: “Niet aan partijpolitieke polarisatie doen”

Borgerhout -

De burgerbeweging ‘Pak ze aan de Turnhoutsebaan’ mengt zich in het debat dat is ontstaan tussen het Antwerpse stadsbestuur en Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Alle beleidsverantwoordelijken moeten samenwerken om op korte termijn de verkeersveiligheid te verbeteren en niet aan partijpolitieke polarisatie doen”, zegt deze burgerbeweging.

Sacha Van Wiele

Het debat rond de Turnhoutsebaan in Borgerhout brak volledig open nadat minister Peeters had aangekondigd om van deze baan niet alleen zone 30 te maken, maar ook een fietsstraat. Uit de peiling van Gazet van Antwerpen blijkt dat bijna zes op de tien Antwerpenaars het idee genegen is.

De Antwerpse politie gaf echter een negatief advies aan de fietsstraat in de Turnhoutsebaan. Ook Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) heeft ernstige twijfels bij het plan.

LEES OOK:

Voorstellen

De burgerbeweging ‘Pak ze aan’ roept de overheden op om samen te werken rond de Turnhoutsebaan “en niet aan partijpolitieke polarisatie te doen”. Daarbij doet het enkele voorstellen, die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden.

Aan burgemeester Bart De Wever (N-VA) wordt gevraagd om bij de invoering van de zone 30 en de fietsstraat een plan op te stellen voor de handhaving.

Dat schepen Kennis naar de fietsstraat in de Kattenberg verwijst en er volgens hem daarom geen nood is aan een gelijkaardige ingreep in de Turnhoutsebaan gaat volgens de burgerbeweging niet op. “Omdat het geen oplossing biedt voor de voetgangers en de fietsers die in de Turnhoutsebaan moeten zijn”, aldus ‘Pak ze aan’. “Ook de scholieren moeten er veilig kunnen fietsen.”

De burgerbeweging wil een snelheidsbeperking van 30 km per uur in de Stenenbrug tussen de Turnhoutsebaan en de Singel en een oplossingen voor het sluipverkeer in enkele woonstraten in Borgerhout. ‘Pak ze aan’ vraagt betrokken te worden bij het nieuwe ontwerp voor de Turnhoutsebaan.

 

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen