Lege ampules wijzen op het oneigenlijke gebruik van lachgas. 

Lege ampules wijzen op het oneigenlijke gebruik van lachgas. ©  fvv

Lachgas wordt een probleem in Turnhout

Turnhout -

Ook uit het jaarverslag van de Gemeentelijke Administratieve Boetes (GAS) blijkt het. Lachgas duikt steeds vaker op in Turnhout. Dat is een probleem, want lachgas kan zware schade toebrengen aan de gebruiker.

De GAS-bemiddelaar van de politiezone kreeg het voorbije jaar tien dossiers over lachgas op zijn bureau. Hij nodigt de betrapte gebruikers uit voor een gesprek en verwijst ze, als ze willen meewerken, door naar het CAW, waar de gebruikers een vorming omtrent roesmiddelen en hun gevaren volgen.

In 2020 volgden zeven gebruikers deze vorming. Een van de gebruikers was een minderjarige. Het is moeilijk om een profiel van de lachgasgebruiker te bepalen, want het gebruik van lachgas is moeilijk vast te stellen. De GAS-bemiddelaar stelt wel vast dat lachgas vaak in voertuigen wordt gebruikt, dat de gebruikers zich meestal niet bewust zijn van het gevaar en dat ze wel bereid zijn om een vorming te volgen. “Maar de pakkans is klein.”

Gemeenteraadslid Bart Voordeckers (Open Vld) vroeg op de gemeenteraad eerder al aandacht voor het groeiende misbruik van lachgas. “Als het in Tilburg een groot probleem is, ga ik ervan uit dat het een halfjaar later ook in Turnhout een groot probleem wordt.” gvn

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio