De wieken raakten zwaar beschadigd.  

De wieken raakten zwaar beschadigd.  ©  Stichting Kempens Landschap

Erfgoedpremie van ruim 51.000 euro voor herstel molen na stormschade

Oelegem -

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft een erfgoedpremie van 51.823,07 euro toegekend voor de restauratie van de windmolen in het centrum van Oelegem.

Kristin Matthyssen

Deze bovenkruier zal na restauratiewerken opnieuw graan malen. Op die manier zal de molen in belangrijke mate bijdragen aan de bruisende dorpssfeer van Oelegem.

Het verhaal van De Stenen Molen gaat terug tot 1845. Naar verluidt leverde de molen het fijnste meel van de omgeving. In de jaren 1980’ kocht de gemeente Ranst de molen aan en einde twintigste eeuw restaureerde ze de molen, onder impuls van de Heemkundige Kring De Brakken.

Door een hevige storm in december 2018 liep de molen heel wat schade op. Sindsdien kan de molen niet meer draaien en malen. Ook het schrijnwerk is in slechte staat. De gemeente deed vorig jaar dan ook beroep op Stichting Kempens Landschap om hen bij te staan de molen weer mooi en maalvaardig te krijgen.

Met de ondersteuning van Stichting Kempens Landschap wordt een premie van 51.823 euro vrijgemaakt. In de eerste plaats wordt de stormschade aan het gevlucht, het geheel van wieken en wiekenkruis, hersteld. Maar er komen ook nieuwe zeilen én het buitenschrijnwerk wordt opnieuw geschilderd.