Vakbondsactie aan sluis in Wijnegem door onvrede met hervormingen: “Desnoods leggen we de haven plat”

De socialistische overheidsvakbond ACOD heeft vrijdag actiegevoerd aan de sluis van Wijnegem, in de provincie Antwerpen. Daardoor lagen schepen enkele uren te wachten in het Albertkanaal, bevestigt uitbater De Vlaamse Waterweg. Rond 15 uur is het personeel opnieuw aan de slag gegaan. De wachttijden zijn er inmiddels opnieuw normaal.

Bron: BELGA

De vakbond protesteerde tegen wijzigingen aan het ambtenarenstatuut die Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) wil doorvoeren. Somers wil hervormen naar één ambtelijk statuut, waarbij onder meer de vaste benoeming wordt afgeschaft en pensioenen en ziekteverzekering worden geharmoniseerd.

“Wij willen niet dat het statuut afgeschaft wordt. Wij willen niet dat de mensen minder gaan verdienen”, zegt Jan Van Wesemael, algemeen secretaris ACOD Overheidsdiensten. Volgens de vakbond zal de hervorming de facto tot loonverlies leiden, maar ook tot een daling van de pensioenen van de ambtenaren.

“De actie van vandaag (vrijdag, red.) was enkel aan de sluis in Wijnegem, maar dit is nog maar het begin. Als minister Somers het vertikt om met ons te praten, gaan we de haven platleggen als het moet”, waarschuwde Van Wesemael.

Geen loonverlies

Somers zegt dat personeelsleden geen loon zullen verliezen. “Begin deze week was er nog een open overleg met de vakorganisaties. Bij de recentste begrotingsonderhandelingen is er ruim 20 miljoen euro extra vrijgemaakt om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren”, aldus de minister.

ACOD was volgens het kabinet-Somers op die laatste vergadering uitgenodigd, maar was niet aanwezig. Somers roept de vakbond dan ook op om het overleg verder te zetten. De administrateur-generaal van het Agentschap Overheidspersoneel zal de komende dagen verder gesprekken voeren, zegt hij.

Inmiddels is het personeel aan de sluis op het Albertkanaal sinds ongeveer 15 uur opnieuw aan het werk gegaan. Er zouden quasi geen wachtende schepen meer zijn, zegt Liliane Stinissen, de woordvoerster van de Vlaamse Waterweg. “De wachttijd is nu hetzelfde als in normale omstandigheden.”

 

 © BFM 

 

 © BFM

 

 © BFM 

 

 © BFM 

 

 © BFM 

 

 © BFM 

 jtp, blg

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio