De liften van de Voetgangerstunnel zijn al maanden defect. 

De liften van de Voetgangerstunnel zijn al maanden defect. © Dirk Kerstens

N-VA en Groen zijn defecte liften Voetgangerstunnel beu: “Absolute prioriteit”

Antwerpen -

De liften van de Voetgangerstunnel zijn al maanden defect. De meerderheidspartijen N-VA en Groen in het district Antwerpen zijn dit beu en vragen dat die dringend worden hersteld. Beiden pleiten ook voor een verbetering van de verbinding tussen rechter- en linkeroever.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Altijd weer die kapotte liften: wat moet er veranderen aan de Voetgangerstunnel?

N-VA en Groen dienen maandag hierover een motie in op de districtsraad. Gezien dit een initiatief is van twee meerderheidspartijen is de kans groot dat die zal worden aanvaard. De vragen zijn gericht aan Vlaanderen, die de Voetgangerstunnel beheert.

Beide partijen merken op dat de bewoners van Linkeroever zijn aangewezen op een beperkt aantal verbindingen om naar het stadscentrum te komen. Voor de zachte weggebruiker is dat de veerboot, de premetro en vooral de Voetgangerstunnel. Alleen hebben al deze verbindingen af te rekenen met technische beperkingen. Wanneer een van deze verbindingen uitvalt, wordt zich verplaatsen tussen Linkeroever en het stadscentrum moeilijk.

“Het goed functioneren van de liften is essentieel voor het gebruik van de Voetgangerstunnel”, zegt Anne Poppe, fractievoorzitter Groen. “Gezien het belang van deze verbinding is het herstellen van de liften een absolute prioriteit.”

Freek Niesten, fractievoorzitter N-VA in de Antwerpse districtsraad, ziet ook een ruimer probleem.

“We vragen ook dat de reeds bestaande oeververbindingen in het centrum van de stad, zoals de premetro, de veerdienst en de waterbus, verder worden verbeterd”, zegt Niesten.

“Prangend probleem”

Ook het Antwerpse schepencollege trok enkele weken geleden aan de alarmbel in een brief aan Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Daarin werd aangedrongen op een snelle oplossing, want het gebrek aan een goede verbinding voor zachte weggebruikers is een “prangend probleem”.

LEES OOK: Rolstoelgebruikers en ouders met buggy geraken nog moeilijk aan overkant van Schelde

De oppositiepartij PVDA voert deze zondag dan weer actie met de slogan “Wij willen onze lift terug” aan de voetgangerstunnel op Linkeroever.

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen