Tijdens het eerste volle weekend van augustus was het Bossenkermis in de Driehoekstraat. De trottinettenkoers op zaterdag en op maandagavond zorgden voor heel wat spektakel. 

Tijdens het eerste volle weekend van augustus was het Bossenkermis in de Driehoekstraat. De trottinettenkoers op zaterdag en op maandagavond zorgden voor heel wat spektakel. © Marc Wouters (W&F)

BLIJVEN PLAKKEN. Trottinettenkoers: “Van valhelmen en knielappen was toen nog geen sprake”

EKEREN -

De autoped of step is niet meer de traditionele trottinet uit vorige eeuw. De step is uitgegroeid tot een praktisch elektrisch vervoermiddel voor volwassenen. Vroeger was de step speelgoed voor kinderen en sportievelingen. In die tijd werden autopedraces gehouden, zoals tijdens de Bossenkermis in Ekeren.

Op 1 mei 1966 openden Nancy en Charles in de Driehoekstraat het café De Lindenboom. Er waren toen nog veel cafés in Ekeren. 

Op 1 mei 1966 openden Nancy en Charles in de Driehoekstraat het café De Lindenboom. Er waren toen nog veel cafés in Ekeren. © rr

Tijdens het eerste volle weekend van augustus was het Bossenkermis in de Driehoekstraat. De trottinettenkoersen op zaterdag en op maandagavond zorgden voor heel wat spektakel. Zaterdag waren de kinderen aan de beurt en maandagavond mochten de tieners en de volwassenen hun kans wagen. “Koersen en vallen, het hoorde er allemaal bij”, vertelt Nancy Van Roost (75), die samen met haar man Charles, het gemeentelijk feestcomité en de Lindenboomvrienden, het sportieve luik van de wijkkermis organiseerde.

Bij het wisselen ging al eens een rijder door de knieën. Van valhelmen en knielappen was toen nog geen sprake.

Bij het wisselen ging al eens een rijder door de knieën. Van valhelmen en knielappen was toen nog geen sprake. © Marc Wouters

Op 1 mei 1966 openden Nancy en Charles in de Driehoekstraat het café De Lindenboom. Er waren toen nog veel cafés in Ekeren. Je moest dus opvallen. Naar het voorbeeld van de trottinettenkoers in Kapellen, besloten Nancy en Charles partners te zoeken om ook in de Driehoekstraat zo‘n evenement te organiseren. “Onderschat het steppen niet”, zegt Nancy. “Zeker als je niet geoefend hebt. Velen kregen dan ook ‘klappen’ en bij het wisselen ging al eens een rijder door de knieën. Van valhelmen en knielappen was toen nog geen sprake.” Gelukkig bleef de schade beperkt tot wat schaafwonden.

 

Serge Huybrechts (48) uit de Kattenberg was toen 10 jaar en herinnert zich nog goed zijn deelname aan de trottinettenkoers.

Serge Huybrechts (48) uit de Kattenberg was toen 10 jaar en herinnert zich nog goed zijn deelname aan de trottinettenkoers. © Marc Wouters

Serge Huybrechts (48) uit de Kattenberg was toen 10 jaar en herinnert zich nog goed zijn deelname. “Eén van mijn neven scheef mij in, samen met mijn 2 zussen en mijn oudere broers. Ik had van mijn leven nog niet op zo‘n plank met twee wielen gestaan”, vertelt Serge. “Aangemoedigd door mijn ouders lukte het mij zonder te vallen. Mijn neef Johan maakte wel kennis met de kasseien. Zijn hand lag open, maar hij stepte verder.”

 

Eind september 1995 gingen Nancy en Charles met pensioen. Charles overleed in mei 2019.

Eind september 1995 gingen Nancy en Charles met pensioen. Charles overleed in mei 2019. © Marc Wouters

Aan de jaarlijkse wedstrijden was een goed doel verbonden. “Wisselend kochten we een aantal steps bij Cycles Alfons in het Groot Hagelkruis en bij Kanora in de Driehoekstraat. Op het einde van de kermis schonken we de steps aan een school in Ekeren. Met de Lindenboomvrienden organiseerden we jaarlijks ook een rommelmarkt en hielden voor de buurt een nieuwjaarsdrink”, vertelt Nancy. Eind september 1995 gingen Nancy en Charles met pensioen. Van de trottinettenkoers en de Bossenkermis was toen al lang geen sprake meer. Charles overleed in mei 2019.  (mawo )

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio