Walter Leysen, Bert Embrechts, Ludo Van den Schoor en Bert Nys van Fotoclub Visueel bevestigen een poster met foto’s van hun project ‘24 uren van Lichtaart’ op een paneel. 

Walter Leysen, Bert Embrechts, Ludo Van den Schoor en Bert Nys van Fotoclub Visueel bevestigen een poster met foto’s van hun project ‘24 uren van Lichtaart’ op een paneel. © Bart Van den Langenbergh

Fotografen gaan 24 uur op pad in eigen dorp: “Sporen van coronacrisis waren nog duidelijk zichtbaar”

Lichtaart -

Fotoclub Visueel uit Lichtaart (Kasterlee) viert het veertigjarig bestaan met een fotosalon en een openluchttentoonstelling. Twaalf fotografen gingen 24 uur op pad in hun eigen dorp en maakten kiekjes van het dagelijks leven in Lichtaart. “De mensen zijn heel geïnteresseerd in wat we allemaal doen”, zegt fotograaf Ludo Van den Schoor.

De leden van de Lichtaartse fotoclub Visueel zijn in feeststemming en willen het veertigjarig bestaan van de vereniging extra in de kijker plaatsen. De eerste blikvanger is de openluchttentoonstelling ‘24 uren van Lichtaart’. “Om de vijf jaar trekken onze fotografen op een willekeurig gekozen dag rond om de klok rond foto’s te nemen”, legt Walter Leysen, voorzitter van Fotoclub Visueel, uit. “Het project startte in 1991 en loopt nog altijd. Dit jaar zijn twaalf fotografen vanaf zaterdagmiddag 5 juni de klok rond op stap geweest in Lichtaart. Het dorpsleven en vooral de mensen van het dorp werden in beeld gebracht. De sporen van de coronacrisis zijn duidelijk zichtbaar, maar de horeca was al wel open.” De club toont tot en met zondag 21 november in totaal 420 foto’s in de omgeving van de bibliotheek op het Bobbejaan Schoepenplein in Lichtaart.

Twee collega’s

Ludo Van den Schoor, een van de trouwe leden van fotoclub Visueel ging die bewuste zaterdag 5 juni zelf uren op pad in Lichtaart met zijn fototoestel. “De voorbije dertig jaar heb ik elke vijf jaar meegedaan aan de ‘24 uren van Lichtaart’. Het hangt er vooral vanaf op welke dag we door het dorp gaan”, legt Ludo Van den Schoor uit. “Ik heb vooral wat rondgereden en mensen gefotografeerd die aan hun huis bezig waren of iemand die met een spade rondliep. Het viel me op dat ik, wellicht door corona, niet veel sportploegen ben tegengekomen. Ik ben ’s nachts ook twee collega’s van restaurant De Pastorie tegen het lijf gelopen en heb hen gefotografeerd in het licht van het beeld van Wannes van Lichtert. Als je met je toestel op pad gaat, zijn de meeste mensen heel geïnteresseerd in wat je juist aan het doen bent.”

Ludo Van den Schoor fotografeerde twee collega’s uit restaurant De Pastorie ’s nachts aan het standbeeld van Wannes van Lichtert.

Ludo Van den Schoor fotografeerde twee collega’s uit restaurant De Pastorie ’s nachts aan het standbeeld van Wannes van Lichtert. © Ludo Van den Schoor

Fotosalon en feestbier

De bruisende fotoclub bereidt zich ook voor op de jubileumeditie van het fotosalon. Dat veertigste fotosalon vindt plaats op zondag 31 oktober en maandag 1 november, telkens vanaf 10.30u, in het ontmoetingscentrum van Lichtaart. “In veertig jaar hebben we een lange weg afgelegd. De club is gestart als een afdeling van het Davidsfonds en is uitgegroeid tot een zelfstandige vereniging”, vertelt Walter Leysen. “De fotografie evolueerde van de donkere kamer naar de digitale printstudio en van de diavoorstelling naar de audiovisuele presentatie. We volgen en stimuleren deze ontwikkeling en tonen de resultaten graag op ons jaarlijks fotosalon.” Brouwerij Leysen uit Herentals brouwde een speciaal feestbier, het Visueel bier. Bezoekers van het fotosalon kunnen dat streekbiertje in primeur proeven op het nakende fotosalon.

Fotoclub Visueel maakte ook herfstbeelden voor het project van landschaps- en natuurfoto’s op het ritme van de seizoenen in het Prinsenpark in Retie. Die herfstfoto’s zijn nog te bewonderen in het onthaalgebouw van het Prinsenpark.

Bart Van den Langenbergh

Michiel Nys in zijn uniform van de jeugdbeweging KSA in Lichtaart.

Michiel Nys in zijn uniform van de jeugdbeweging KSA in Lichtaart. © Pol Schrijvers

Twee jonge bewoners van Lichtaart zijn met hun paardjes bezig.

Twee jonge bewoners van Lichtaart zijn met hun paardjes bezig. © Ludo Van den Schoor

Enkele senioren amuseren zich op 5 juni met een partijtje paapgooien.

Enkele senioren amuseren zich op 5 juni met een partijtje paapgooien. © Willy Thys

Jan Boons kon deze fazant op een veld in Lichtaart op de gevoelige plaat vastleggen.

Jan Boons kon deze fazant op een veld in Lichtaart op de gevoelige plaat vastleggen. © Jan Boons

visueel.be

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio