Laurent Blumberg hield donderdag in de Koningin Elisabethzaal een pakkende afscheids- en lofrede over zijn vader Jean-Pierre, van wie hij zijn onverwoestbaar optimisme en doorzettingsvermogen geërfd heeft. © Jan Van der Perre

Schotense topadvocaat die strijd tegen kanker verloor, krijgt leerstoel aan UAntwerpen

Antwerpen/Schoten -

De briljante geest en maatschappelijke bewogenheid van Jean-Pierre Blumberg, de vorig jaar overleden Schotense zakenadvocaat, zal verder leven in een leerstoel die de Universiteit Antwerpen opricht in samenwerking met onder meer advocatenkantoor Linklaters en de familie Blumberg. “Zijn passie voor good governance zal zo verder gestalte krijgen in de vorm van onderzoek, onderwijs en dienstverlening”, aldus zijn zoon Laurent Blumberg.

Jan Auman

Wijlen Jean-Pierre Blumberg (1957-2020). © RR

Het is uitzonderlijk dat de Universiteit Antwerpen (UA) een leerstoel opricht genoemd naar één van zijn docenten. Maar Jean-Pierre Blumberg, die op 63-jarige leeftijd de strijd tegen kanker verloor, was dan ook niet de eerste de beste. Het overbrengen van kennis aan studenten rechten in Antwerpen, was maar één van zijn vele bezigheden en talenten.

De in Duitsland opgegroeide en onder meer in Cambridge gevormde Blumberg stond vooral bekend als zakenadvocaat buiten categorie en heeft als managing partner voor Europa van het internationale kantoor Linklaters ontelbare bedrijfsfusies en beursintroducties in goede banen geleid, ook voor de grootste Belgische ondernemingen. De Schotenaar en vader van vier zonen was ook veel gevraagd als onafhankelijk bestuurder en verstrekte zijn adviezen onder meer aan CMB, Bank Delen en het Antwerp Symphony Orchestra. Dat laatste engagement was niet toevallig want Blumberg was een gepassioneerd muziekliefhebber en kwam tot rust door zelf piano te spelen.

Maatschappelijk doel

De thema‘s en doelstellingen van een leerstoel aan de UA variëren, maar hebben steeds een maatschappelijke link. In de leerstoel Jean-Pierre Blumberg, die geleid wordt door de jonge professor vennootschapsrecht dr. Robby Houben, zullen jonge wetenschappers zich verdiepen in het goed bestuur van beursgenoteerde en private ondernemingen.

“De leerstoel weerspiegelt de visie van dit icoon op diverse terreinen”, laat de UA weten. “Vanuit Antwerpen kijken naar zijn geliefde Europa en daarbuiten met als doel inzicht te verwerven in recht, economie, bedrijfsleven en corporate governance. Daarnaast bieden we een kader voor onderzoek, onderwijs en dienstverlening waar de hele samenleving baat bij kan hebben.”

De leerstoel Jean-Pierre Blumberg komt tot stand dankzij de steun van tal van partners. Advocatenkantoor Linklaters en de familie Blumberg zijn als founding partners de drijvende krachten en hoofdfinanciers. Ondersteunende partners zijn: Domo Chemicals, Delen Private Banking, Umicore, Intervest Offices & Warehouses, TINC, Dominique Moorkens en Vastned Belgium.

Liber amicorum

De inauguratie van de leerstoel Jean-Pierre Blumberg vindt plaats op maandag 25 oktober s in Hof Van Liere op de Stadscampus. Onder meer rector Herman Van Goethem, decaan faculteit Rechten Frederik Swennen, leerstoelhouder Robby Houben en Europees Parlementslid en voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt komen spreken. Bij die gelegenheid zal ook het liber amicorum, een boek met persoonlijke getuigenissen van prominente wetenschappers over hun vorig jaar gestorven collega-academicus, overhandigd worden aan de familie Blumberg.

Laurent Blumberg dankte de vele aanwezigen voor hun medeleven en is samen met de andere familieleden de drijvende kracht achter de leerstoel die nu wordt opgericht. © Jan Van der Perre

Donderdagavond kreeg wijlen Jean-Pierre Blumberg ook al een prachtige muzikale hommage in de Koningin Elisabethzaal. Muzikanten van zijn geliefde Antwerp Symphony Orchestra speelden er zijn favoriete muziek van Mahler en Schubert. Zo’n driehonderd gasten waren ook getuige van pakkende speeches door onder meer oud-minister en persoonlijke vriend Koen Geens, Linklaters-partner Henk Vanhulle en Laurent Blumberg, oudste zoon van de ontvallen persoonlijkheid. Op het spreekgestoelte prijkte een prachtig portret van Jean-Pierre Blumberg gemaakt door Anne Mathen, zijn weduwe en kunstenares. (jaa)

Muzikanten van de Antwerp Symphony Orchestra brachten hulde aan Jean-Pierre Blumberg, die ook zelf een melomaan was.. © Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners