©  BELGA

DISCUSSIE. Terwijl Weyts bespaart op onderwijs, sturen scholen leerlingen naar huis wegens te weinig leerkrachten: moet dat anders?

De besparingen in het onderwijs, daarover nam minister Ben Weyts enkele belangrijke beslissingen. Donderdag besliste hij om het geld dat opzij gezet was om te investeren in het lerarentekort niet uit te geven. Hij wil besparen waar het het minst pijn doet. Maar op hetzelfde moment zegt er een directeur in Hoboken dat er juist geïnvesteerd moet worden in plaats van bespaard.

Het geld dat oorspronkelijk ingezet zou worden om het lerarentekort aan te pakken, was een pot van 100 miljoen euro. Dat geld had de overheid kunnen gebruiken om de mensen uit de privésector die de overstap maken naar het onderwijs anciënniteit te geven. Weyts kiest ervoor om dat niet te doen.

Hij staaft zijn beslissing met het argument dat hij wél een nieuwe CAO uit de brand sleepte ter waarde van 188 miljoen euro. Daarin staan ook verschillende maatregelen die het lerarenberoep aantrekkelijker moeten maken, zoals het beperken van het middagtoezicht of een fietsvergoeding. “Dit zijn doordachte keuzes”, zegt Weyts. “We halen zo de besparingsdoelstellingen zonder te raken aan onderwijskwaliteit, leerkrachten of reguliere werking.”

Het onderwijsveld zelf is het daar niet mee eens. Er is namelijk een grote nood aan lesgevers in de Vlaamse scholen. Bij secundaire school Don Bosco in Hoboken vullen gepensioneerde leerkrachten uren en worden leerlingen soms vroeger naar huis gestuurd. Adjunct-directeur Peter Schippers vindt dat er meer investeringen in het onderwijs nodig zijn om het beroep terug aantrekkelijk te maken.

LEES OOK: Hobokense school radeloos door nijpend lerarentekort: “Leerlingen worden soms vroeger naar huis gestuurd”

LEES OOK: Potje geld tegen lerarentekort blijft in de kast: zo bespaart Ben Weyts 112 miljoen euro op onderwijs

Maar wat vind jij van de besparingen van minister Weyts? Moet het volgens jou anders?

Laat het ons weten via onderstaand invulformulier. We bundelen zaterdag een aantal reacties in Gazet van Antwerpen.