©  Dirk Vertommen

Snoepwinkel geeft krokusbollen weg om meer bijen in de stad te krijgen

Mechelen -

Jelte Pieter Dijkstra van de Mechelse snoepwinkel Langen Asem verrast zijn klanten tijdens het Warm Welkom Weekend niet met zoete lekkernijen, maar met krokusbollen. Hij hoopt daarmee letterlijk en figuurlijk een voedingsbodem te creëren voor bijen in de stad.

Sven Van Haezendonck

Dijkstra doet enthousiast mee aan de actie ‘1 miljoen krokussen voor bijen’, een initiatief van imkerij De BijenVriend in Zottegem. “De kleurrijke voorjaarsbloemen staan niet alleen mooi in je tuin, ze helpen bijen ook aan voldoende voedsel”, zegt Jelte Pieter Dijkstra. Als gepassioneerd imker onderschrijft hij als geen ander het belang van zulke acties. “In het bos waar mijn bijenkasten staan, heb ik al jaren krokussen staan. Die zijn erg geliefd onder imkers.”

Daar houdt het voor de Mechelaar niet bij op. In zijn snoepwinkel Langen Asem in de Sint-Katelijnestraat verkoopt hij pakken met honderd krokusbollen voor 15 euro, maar hij geeft er ook weg. “Dat heb ik tijdens de Dag van de Klant al gedaan en ik herhaal de actie tijdens het Warm Welkom Weekend. Het is een klein gebaar, maar het helpt de natuur heel erg vooruit”, vertelt Jelte.

Groene woestijnen

Vooral in de steden is er nog werk aan de winkel. “Dat zijn vaak groene woestijnen. Struiken zijn er niet en bollen al helemaal niet. Er groeien dus te weinig drachtplanten die voor nectar en pollen zorgen. Ik zou het geweldig vinden als ik van de stad op de grasperken hier op het Sint-Romboutskerkhof krokusbollen mag aanplanten”, zegt hij.

 

 ©  Dirk Vertommen

Daarvoor hoopt de snoepverkoper op medewerking van Mechelse scholen. “Het zou toch fantastisch zijn als we samen met jongeren massa’s krokusbollen kunnen aanplanten? We moeten alleen nog bekijken hoe we dat bekostigen. Ik wil graag een deeltje sponsoren.”

De krokussen die Dijkstra in huis heeft, zijn een botanische variëteit. “Geen eenjarig bloemenmengsel waar je na een paar jaar nauwelijks nog iets van ziet. De krokussen die ik aanbied, zijn een variëteit die zelf verwildert en zichzelf vermenigvuldigt”, legt Jelte uit.

“Voldoende zonlicht”

De bollen plant je best aan in gras of ergens in een tuin die op het zuiden gericht is. “Om (wilde) bijen en hommels aan te trekken, is het belangrijk dat de plek voldoende zonlicht en warmte van de zon krijgt.”

Mechelse bedrijven of verenigingen die graag hun steentje bijdragen, mogen altijd contact met hem opnemen. “Hoe meer mensen we kunnen motiveren, hoe beter”, zegt hij. Een gedeelte van de opbrengst van de krokusbollen die Langen Asem mee verkoopt, gaat naar een project in Congo. “De centen worden daar gebruikt voor herbebossing in de strijd tegen de klimaatopwarming.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio