De ‘W’erfgoedploeg neemt de dijkmuur in de Rupelstraat in Niel steen voor steen onder handen. 

De ‘W’erfgoedploeg neemt de dijkmuur in de Rupelstraat in Niel steen voor steen onder handen. © Joris Herregods

‘W’erfgoedploeg gaat in Niel van start om steenbakkersverleden mee op te poetsen

Niel, Boom, Rumst -

Om het glorierijke steenbakkersverleden van de Rupelstreek ook voor volgende generaties te bewaren, lopen er al tal van initiatieven. Maar met ‘W’erfgoedploeg is daar nog een bijzonder project aan toegevoegd. In Niel werd donderdag het startschot gegeven. Ook in Boom en Rumst staan werken gepland.

Een ploeg van vier kersverse bouwvakkers, die moeilijk de weg naar de arbeidsmarkt vonden en via VDAB een vijfdaagse opleiding genoten, is aan het einde van de Rupelstraat aan de slag gegaan om de dijkmuur in ere te herstellen.

“Je zou denken, dat is toch maar een muurtje opvoegen en -metsen. Maar het onderhoud en herstel van deze meer dan honderd jaar oude muren, is specialistenwerk”, zegt schepen van Erfgoed Eddy Soetewey (N-VA). “Zo wordt er bijvoorbeeld, net als toen, gebruik gemaakt van kalkmortel in plaats van het ‘modernere’ cement. Dat vraagt een heel andere aanpak.”

“Het is daarom ook veel arbeidsintensiever”, verklaart Patrick Mampaey, een van de twee mentors van de ‘W’erfgoedploeg. “Maar ook veel beter. Cement is slecht voor de oude bakstenen. Ze worden daardoor sneller en veel poreuzer.”

Dennis De Lathouwer en Johnny Thiry, beiden uit Boom, hebben er alleszins zin in. “Stuk voor stuk moeten we de stenen controleren en met hamer en beitel of met de elektrische dril bewerken. Het is heel arbeidsintensief en bij momenten ‘vliegen de stukken in het rond’, maar het geeft weer een nieuwe uitdaging en we kijken al uit naar de volgende opdracht want de moeilijkheidsgraad wordt stelselmatig opgebouwd.”

Zeven locaties

Zo zijn er momenteel zeven locaties in de Rupelstreek geselecteerd. Na de dijkmuur in de Rupelstraat volgen in Niel nog het oude waterkeermuurtje op het Pierre Toebentplein en twee muurtjes aan de steenbakkerstunnels in de Boomstestraat. Daarna staan er nog twee klussen aan De Schorre in Boom en eentje aan de Landuydtunnel in Terhagen (Rumst) geprogrammeerd.

“Bedoeling is om daarna te evolueren naar een PDPO-project, het Europees investeringsproject voor plattelandsontwikkeling”, zegt coördinator onroerend erfgoed Harry van Royen. “Na goedkeuring kunnen we met de gemeenten een selectie maken van ander erfgoed dat onder handen dient te worden genomen.”

Niel greep de kans alvast met beide handen om als eerste een beroep te doen op de ‘W’erfgoedploeg die tot stand kwam met de steun van Vlotter, de provincie Antwerpen, VDAB en Monumentenwacht Antwerpen. “Hiermee slaan we twee vliegen in een klap. We beschermen waardevol erfgoed en geven mensen die op de arbeidsmarkt te weinig kansen krijgen een opleiding en waardevol werk”, vult schepen van Gelijke Kansen Anne Troch (Open Vld) aan.

Ook bij Vlotter zijn ze erg blij met de geboden kans. “Hiermee kunnen we sociale tewerkstellingsmogelijkheden in de Rupelstreek versterken en de samenwerking met de lokale besturen uitbouwen om ons nog meer regionaal te verankeren. Met dit project hebben we zo al acht mensen specifiek kunnen opleiden”, geeft Jan Vermeulen, bedrijfscördinator van Vlotter aan.

 Bart Roggeman

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio