Paul Van Miert pleit niet langer voor een sluitingsuur in de horeca. 

Paul Van Miert pleit niet langer voor een sluitingsuur in de horeca. © Bert De Deken 

Strenge aanpak van overlast, maar geen sluitingsuur voor horeca in Turnhout: “Politie ostentatief aanwezig in stadshart”

Turnhout -

Er komt geen sluitingsuur voor de horeca, maar de amokmakers in het uitgaansleven worden wel streng aangepakt. Dat is het resultaat van een overleg tussen stadsbestuur, politie en horeca.

Guy Van Nieuwenhuysen

De horeca steigerde eerder deze week, nadat burgemeester Paul Van Miert (N-VA) op RTV had verkondigd dat hij een sluitingsuur overwoog. Na de lange lockdown kwam het uitgaansleven ook in de politiezone Turnhout weer in volle hevigheid op gang, inclusief alle ongewenste uitwassen. “Het uitgaansleven leek wel geëxplodeerd”, zegt Van Miert. “We werden daarom ook weer, en meer dan vroeger, geconfronteerd met nachtelijke vechtpartijen en overlast.”

Toch konden de horeca-uitbaters de burgemeester overtuigen dat een sluitingsuur niet de oplossing voor dat probleem is. “Ook onze eigen jeugddienst drong erop aan om geen sluitingsuur in te voeren, omdat iedereen dan op hetzelfde moment op straat zou komen. Bovendien blijkt dat de problemen niet in, maar buiten de cafés ontstaan, én dat een beperkt aantal individuen daarvoor verantwoordelijk is. We mogen niet iedereen straffen omdat enkelingen zich niet gedragen.”

Politie blijft in de buurt

Geen sluitingsuur dus, maar er komt wel een strenge aanpak van de overlast. “Vanaf dit weekend zal de politie ostentatief aanwezig zijn in het stadshart. Dat is meer dan een patrouille oproepen als er wordt gevochten. Deze agenten zijn al ter plaatse en zijn vertrouwd met dergelijke situaties. Bovendien zijn het agenten die hun pappenheimers kennen. We moeten de angel eruithalen. Deze agenten kunnen dat.”

De horeca deed al grote inspanningen om amokmakers buiten te houden. Verschillende jeugdcafés plaatsten camera’s en delen de beelden met de politie. De politie plaatste zelf ook een nieuwe camera op de Grote Markt, waarop mensen herkenbaar in beeld komen. “De cafébazen engageren zich om ’s nachts zelf aanwezig te zijn in hun cafés en contact te houden met de politie. Als er problemen dreigen, kan de politie sneller ingrijpen.”

Gesprek met individuen

Veiligheidspersoneel in de cafés, een andere optie die Van Miert eerder had geopperd, komt er voorlopig ook niet. “We gaan voor de individuele aanpak. De amokmakers die we al kennen, nodigen we snel uit voor een gesprek. Ik ga ook zelf met een aantal individuen praten. Niet de zwaarste gevallen, wel de meelopers. Eventueel koppelen we aan dat gesprek een traject in samenwerking met de preventiedienst. Over vijf of zes weken evalueren we deze aanpak. We moeten er alles aan doen dat we tegen dan onze bevolking een aangenaam Wintersalon kunnen aanbieden.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio