© Joris Herregods

KdG haalt suikerbonen boven: verpleeg- en vroedkunde studenten kunnen trainen met nieuwe prematuur Billie

De Karel de Grote Hogeschool heeft een nieuwe premature robot aangeschaft. Daarmee kunnen de studenten vroed- en verpleegkunde oefenen om zich voor te bereiden op het echte werk. De onzijdige premature baby Billie werd donderdag voorgesteld in het skillslab van Campus Zuid. “Met deze nieuwe pop kunnen we levensechte situaties nabootsen”, zegt Rik De Pauw, docent verpleegkunde aan de KdG.

Saar Van Olmen

Volgens de KdG is het de meest hoogtechnologische prematuur van Europa. De hogeschool is ook de eerste in Vlaanderen die zo’n specifieke pop heeft. “Billie weegt 750 gram en is 25 weken oud”, zegt De Pauw. “De pop wordt aangestuurd door de computer, zodat we het onder andere kunnen laten huilen en ademen, het krijgt ook een blauwe kleur bij zuurstoftekort. Billie kan dan gereanimeerd worden of zelfs een infuus krijgen.”

Volgens de docent is het van cruciaal belang dat zo’n poppen er zijn. “Studenten moeten leren om in een acute situatie de juiste zorg toe te passen. Hier kunnen ze dat in een veilige omgeving. Ze kunnen hulp inroepen wanneer ze het nodig hebben en de patiënten overlijden hier natuurlijk niet.”

 

 ©  Joris Herregods

Communiceren

Ook voor de studenten is de pop een grote aanwinst. Maithe Mertens en Laura Rombouts zijn laatstejaarsstudenten vroedkunde aan de KdG. “Eerder hebben we al met volwassen poppen gewerkt, maar dit prematuurtje is voor ons iets helemaal nieuw”, zegt Mertens. “Inderdaad”, beaamt Rombouts. “Ik vind het trouwens heel interessant omdat ik ook nu stage loop op de neonatologie. Zo krijg ik de technieken die ik daar nodig heb, hier al onder de knie. Het blijft natuurlijk anders wanneer je met een echt kindje werkt, al krijgen we hier al een goede basis aangereikt.”

“De poppen zijn niet alleen belangrijk om technische handelingen uit te oefenen, ze zijn dat ook op vlak van communicatie”, zegt Kim Van Hoof, opleidingshoofd vroedkunde aan de KdG. “De studenten leren aan de hand van deze poppen om goed met elkaar te communiceren om zo tot de juiste oplossing te komen. De handelingen worden ook live uitgezonden in een andere kamer, zodat andere studenten mee kunnen volgen en briefen achteraf.”

8.000 euro en GZA

Maar aan zo’n hoogtechnologische pop hangt natuurlijk een kostenplaatje. “Deze kost 8.000 euro,” zet Nicolas Dechamps, territorium manager van Vlaanderen van firma Laerdal, het bedrijf dat de pop heeft ontwikkeld. “Maar daar komt natuurlijk nog een monitor bij en al het andere materiaal. Een volwassene kan 50.000 euro kosten, en de absolute topsimulator kost zelfs 150.000 euro.”

Niet alleen studenten, maar ook verpleegkundigen van GZA komen op campus Zuid hun vaardigheden bijschaven. “Stuitbevallingen komen bijvoorbeeld heel weinig voor”, zegt Peter Peters, directielid van GZA. “Maar als het toch gebeurt wil je dat de bevalling perfect verloopt.” De medewerkers van GZA hopen alvast dat ze in de toekomst nog veel van de poppen gebruik zullen kunnen maken.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio