Brend Van Ransbeeck en Koen Kerremans aan het militair domein in de Welvaartstraat. 

Brend Van Ransbeeck en Koen Kerremans aan het militair domein in de Welvaartstraat. © Groen

Groen wil van militair domein dé groene long van gemeente Berlaar maken

Berlaar -

Groen vraagt het gemeentebestuur om het militair domein binnenkort terug te geven aan de Berlaarnaren. Dit stuk geschiedenis van 45 hectare of zo’n 68 voetbalvelden heeft volgens de oppositiepartij het potentieel om de groene long van de gemeente te worden.

Chris Van Rompaey

De sluiting van het militair domein in de Welvaartstraat, dat ligt tussen de kern van Berlaar en Koningshooikt (Lier) nabij de Aarschotsesteenweg (N10), is al enkele jaren voer voor discussie in de Berlaarse politiek. Het leger zal het Distributiecentrum Wisselstukken wellicht nog tot in 2024 gebruiken. Het blijft afwachten wie het domein koopt en hoe die de site ontwikkelt.

“De burgemeester antwoordde in juni op de gemeenteraad dat de gemeente een toekomstvisie besteld had en dat de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij al contact had gezocht voor de ontwikkeling van het domein. De provincie Antwerpen zelf is tot op heden niet geconsulteerd geweest rond dit dossier”, stelt raadslid Brend Van Ransbeeck vast.

“Het militaire domein heeft het potentieel om dé groene long van Berlaar te worden. Hierbij moeten we een beroep doen op de expertise en ervaring van onze inwoners. Het gebied is ruim genoeg om verschillende functies in de toekomst te combineren, alsook om de eerste échte groene long van Berlaar te zijn. Daarom vinden wij het belangrijk hierover grondig na te denken“, argumenteert raadslid Koen Kerremans.

Burgerparticipatie

“Het nut van burgerparticipatie bewijst zich bij de heraanleg van het marktplein. De goed onderbouwde insteken en creatieve voorstellen vanuit onze Berlaarnaren brengen een enorme meerwaarde bij zulke belangrijke projecten. Ook bij de ontwikkeling van het militair domein moeten we beroep doen op de kennis, expertise en ervaring van onze inwoners. We mogen deze kans niet laten schieten“, besluit Van Ransbeeck.

“Die participatie komt er”, belooft burgemeester Walter Horemans (CD&V). “We willen immers de wensen en noden van de bevolking kennen. Maar het hele domein tot groene long omvormen is onmogelijk. Defensie wil voor die site een correcte prijs, dus wordt het wellicht eerder een combinatie van bedrijven, wonen en recreatie.”MEER OVER Berlaar

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio