De Kaekelaar kan voorlopig niet meer dan 220 toeschouwers of feestvierders ontvangen. De C02-meter slaat anders tilt, toch volgens de huidige normen van de federale overheid. Schoten vraagt een versoepeling. 

De Kaekelaar kan voorlopig niet meer dan 220 toeschouwers of feestvierders ontvangen. De C02-meter slaat anders tilt, toch volgens de huidige normen van de federale overheid. Schoten vraagt een versoepeling. © RR

De Kaekelaar moet capaciteit drastisch inperken door invoeren CO2-meter: “Huidige normen zijn dodelijk voor het socio-culturele leven”

Schoten -

Omdat de CO2-waarden in De Kaekelaar bij volle bezetting onmogelijk onder de voorgeschreven normen kunnen blijven, beperkt de gemeente de capaciteit van haar grootste zaal drastisch tot 220 mensen, artiesten inbegrepen. “De huidige normen zijn onhaalbaar en dodelijk voor het socio-culturele leven”, dringt burgemeester Maarten De Veuster bij de hogere overheid aan op een versoepeling.

Jan Auman

Sinds de jongste coronaversoepelingen is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) verplicht in alle ruimten waar evenementen plaatsvinden. Hij moet bovendien op een voor bezoekers duidelijk zichtbare plaats hangen. Dat was dus ook het geval toen een vooral met jonge gezinnen goed gevulde De Kaekelaar vorig weekend genoot van de nieuwste show van Kapitein Winokio.

Met de goede luim van Kapittein Winokio was in De Kaekelaar alleszins niks mis.

Met de goede luim van Kapittein Winokio was in De Kaekelaar alleszins niks mis. © Chris Stessens

“Het bleek al snel dat de grens van 1200 ppm overschreden zou worden”, aldus burgemeester Maarten De Veuster (N-VA). “De medewerkers van het cultuurcentrum hebben meteen alle deuren wijd opengezet om de waarden enigszins binnen de perken te houden. De voorstelling is voortgezet, maar we weten nu: het is onmogelijk om in deze nochtans goed uitgeruste theaterzaal te voldoen aan de normen die de federale overheid oplegt en bijgevolg een cultuurcentrum uit te baten.”

Voor De Veuster, die ook in het Vlaams Parlement zit, is het duidelijk: het Overlegcomité moet bij haar eerstvolgende bijeenkomst op 31 oktober ook de regels voor de luchtkwaliteit in zalen voor ‘evenementen’ versoepelen.

Wat met parochiezaaltjes?

“De Kaekelaar is een relatief moderne theaterzaal. Wat moet dat geven in nauwelijks geventileerde parochiezaaltjes? Niemand kan hieraan voldoen. Ramen en deuren openzetten is een noodoplossing en nefast voor toeschouwers en artiesten van culturele voorstellingen. Wij hebben Vlaams Minister-President Jan Jambon (N-VA) alvast gevraagd om op het Overlegcomité te ijveren voor het optrekken van de normen zodat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) snel een ander Ministerieel Besluit kan publiceren.”

De Veuster wijst erop dat hij als trouwe bezoeker van De Kaekelaar de voorbije twintig jaar nooit onwel is geworden. De normen kunnen dus best wat hoger. “Tot zo’n versoepeling wettelijk voorzien is, kunnen we niet anders dan onze capaciteit flink te beperken. Normaal kunnen in De Kaekelaar vierhonderd mensen van een concert of voorstelling genieten. Bij evenementen zonder tribune zijn dat er nog een pak meer.”

“We zien ons nu genoodzaakt om nog slechts 220 toeschouwers toe te laten. Eigenlijk zijn het er nog minder want artiesten, technici en personeel van het CC worden meegeteld voor dat cijfer. En wie de zaal huurt moet een CO2-coach meebrengen om de meter in het oog te houden en eventuele maatregelen te treffen.”

”De Kaekelaar is een moderne goed uitgeruste theaterzaal. Wat moet dat dan zijn in parochiezalen”, vraagt burgemeester Maarten De Veuster zich af.

”De Kaekelaar is een moderne goed uitgeruste theaterzaal. Wat moet dat dan zijn in parochiezalen”, vraagt burgemeester Maarten De Veuster zich af.

Jeugdfuif

De maatregel heeft alvast gevolgen voor de populaire jongerenfuif van vrijdagavond 15 oktober in De Kaekelaar die dit keer maar door zo’n tweehonderd pubers beleefd kan worden. Dat zijn er anders ruim vierhonderd meer. Tegen de eerstvolgende grotere evenementen zoals Blues in Schoten, de concerten voor het overleden meisje Loesje en optredens van de harmonie Sinte-Cecilia, hoopt de burgemeester dat de maatregelen al versoepeld zijn. “Ook al omdat het voor niemand in Vlaanderen haalbaar is om voor zo’n beperkt publiek grote evenementen te organiseren”, beseft hij.

Ook schepen van Cultuur Charlotte Klima (N-VA) rekent op een versoepeling. “We zijn best bereid om de ventilatie van De Kaekelaar nog te verbeteren en daarvoor de nodige investeringen te doen, maar dat kan zeker niet op korte termijn. Wat we intussen al wel hebben voorzien: een speciaal apparaat dat de lucht continu zuivert. Dat heeft weliswaar geen invloed op het C02-gehalte in onze zaal, maar is sowieso beter voor alle aanwezigen.” (jaa)

De nieuwe geluidsisolerende deuren moeten bij een voorstelling constant openstaan. “En dat is onwerkbaar”, aldus schepen van Cultuur Charlotte Klima.

De nieuwe geluidsisolerende deuren moeten bij een voorstelling constant openstaan. “En dat is onwerkbaar”, aldus schepen van Cultuur Charlotte Klima. © jaa

Dit soort taferelen zullen voorlopig niet meer te zien zijn in De Kaekelaar. Veel te veel volk.

Dit soort taferelen zullen voorlopig niet meer te zien zijn in De Kaekelaar. Veel te veel volk. © RR

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio