Honderd gemeenten nemen deel aan Reveil 21, waaronder Ranst. 

Honderd gemeenten nemen deel aan Reveil 21, waaronder Ranst. © rr 

Dodenherdenking dit jaar uitgebreid met lichtjes op begraafplaats en lezing rond rouw

Ranst -

De gemeente Ranst doet dit jaar voor het eerst mee aan Reveil, een vzw die op 1 november de begraafplaatsen in Vlaanderen wil laten oplichten tussen 17u en 18u. Er zijn nog meer herdenkingsactiviteiten rond Allerheiligen en Allerzielen in Ranst dit jaar.

Kristin Matthyssen

Veel mensen konden door de coronatoestand niet op een normale manier afscheid nemen van familie en kennissen. Zondagvoormiddag 31 oktober om 10.30 uur organiseert Ranst een lezing in de bibliotheek rond rouw en verlies met Manu Keirse, klinisch psycholoog en de autoriteit in België en Nederland als het om verdriet, verlies en de laatste levensfase gaat.

Maandag 1 november is er dan een serene wandeltocht tussen 17 en 18 uur van het oude naar het nieuwe kerkhof. Vanaf 16.45 uur word je aan de kerk van Ranst verwelkomd door Harpflavours, een harpduo bestaande uit Samy Cools en Sissi Van den Enden. Zij zijn leerlingen van de Podiumacademie Lier, waar zij elkaar leerden kennen in de klas van Karen Peeters. Zij volgen nog altijd les, werden zij beiden laureaat van de muziekschool in respectievelijk 2020 en 2016.

Rond 17.10 uur vertrekt iedereen dan naar de nieuwe begraafplaats aan de Schawijkstraat. Na de lichtjestocht - er zullen een aantal kaarsen ter beschikking zijn maar iedereen mag een eigen lichtje meebrengen - speelt een gitarist een kort muziekstukje.

Voor de lezing moet op voorhand ingeschreven worden via www.ranst.be.