Op de werkvloer bij Nyrstar. ©  Bart Dewaele

Na BASF schroeft ook Nyrstar in Balen productie terug: “Elektriciteitsfactuur gaat tot maal vier”

Balen, Antwerpen -

Terwijl BASF in Antwerpen vooral lijdt onder de hoge gasprijs, zorgt een verviervoudigde elektriciteitskost bij zinkproducent Nyrstar in Balen, die 1,5% van de Belgische elektriciteit verbruikt, ervoor dat de productie wordt teruggeschroefd. “Aan de tewerkstelling wordt niet geraakt”, laat het bedrijf weten.

De hoge gasprijzen zorgden er vorige week al voor dat BASF zijn productie terugschroefde. De chemiereus produceert in Antwerpen ammoniak, met aardgas als grondstof. Ammoniak is op zijn beurt een grondstof voor onder meer kunstmest.

LEES OOK: Ook Antwerpse industriebedrijven zien hun gasfactuur drastisch oplopen: “Erger dan de oliecrisis in de jaren zeventig”

Ook zinkproducent Nyrstar schroeft sinds woensdag de productie terug in Balen. Dat gebeurde eerder al in de Nederlandse fabriek in Budel. Nyrstar in Balen verbruikt op zijn eentje bijna 1,5% van alle elektriciteit in België. “We verbruiken zeer veel elektriciteit en de prijs ervan is tot ongeveer vier keer meer tegenover dezelfde periode vorig jaar”, zegt Fabienne Buvens van Nyrstar. “Dat heeft een zeer belangrijke impact, wat het economisch niet meer mogelijk maakt om op volle capaciteit te draaien. We gebruiken elektriciteit om zinkplaten te maken via een elektrolyseproces.” Zink is een belangrijk metaal, met talloze toepassingen. Het wordt gebruikt in bruggen, vangrails, de auto-industrie, zonnecrème, enzovoort.

Stocks

Hoeveel er in Balen wordt verminderd, is niet duidelijk. “We bekijken dat op Europees niveau, en daar reduceren we tot de helft. Met onder meer stocks willen we klanten blijven beleveren. Dit is een tijdelijk fenomeen, maar we kunnen er geen duurtijd op zetten”, aldus Buvens. De site in Balen telt 450 medewerkers. Volgens Buvens is er geen impact op de tewerkstelling.

LEES OOK: Stijgende energieprijzen hebben grote impact op glastuinbouw: “Veel tuinbouwers zullen hier elke nacht mee gaan slapen”

(cm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER