Een nieuw leven voor cc Merksem als Schouwburg Noord

De veertig jaar oude stoelen staan nog altijd in de zaal, maar ze zijn in een nieuw jasje gestoken. Net zoals heel de zaal en de foyer. CC Merksem is na anderhalf jaar sluiting terug open en heeft nu de stijl en de allures van een echte Schouwburg. Schouwburg Noord moet het culturele centrum nog meer op de kaart zetten.

Rebecca Van Remoortere

Cc Berchem werd in augustus in een nieuw jasje gestoken en gaat nu door het leven als Corso. De culturele centra van Deurne en Wilrijk zijn ook nog aan de beurt.

Maar eerst was het aan Merksem. Het cultuurcentrum in de Nieuwdreef onderging daar de afgelopen maanden een broodnodige totaalrenovatie. De stad pompte 800.000 euro in het cc om er een volwaardige moderne schouwburg van de maken. Dat er werk aan de winkel was, weet iedereen die er wel eens over de vloer kwam.

“Het gebouw waarin de schouwburg huist, dateert uit 1982. In de beginperiode was de zaal nog van de Merksemse Academie, daarna werd ze overgeheveld naar cultuur en kreeg merksem een gespreid cultureel centrum met een zaal hier aan de academie en onder meer ook nog een werking aan Bouckenborgh. De zaal hier werd nooit echt gerenoveerd, er werden alleen kleine oplapwerken uitgevoerd. Zelfs de stoelen uit de beginperiode werden nooit vervangen terwijl die hun beste tijd al lang hadden gehad”, zegt Merksems districtsschepen van Cultuur Gilbert Verstraelen (Vooruit).

Ook cultuurcoördinator van Schouwburg Noord Kristof Vermeiren heeft meermaals gevloekt op de oude stoelen. “Ze zaten heel goed. Dat wel, omdat ze na veertig jaar echt wel gezet waren naar een publiek. De bekleding daarentegen had het wel al lang begeven. Na kindervoorstellingen konden we altijd de zaal stofzuigen omdat de pluchen voering van de stof gespreid op de grond lag door alle kindervingertjes in de gaten van de stoelen. Soms vonden we die zelfs nog tot buiten op straat. Omdat we niet heel het budget wilden geven aan nieuwe stoelen, hebben we ervoor gekozen de oude te hergebruiken en ze opnieuw te bekleden”, zegt Kristof.

Kristof Vermeiren

Kristof Vermeiren

De grootste verandering kwam er op het podium zelf. Dat werd twee meter ingekort. Daarom kwam er meer ruimte vrij om het middenblok te verbreden en te verdiepen. Er zijn ook een dertigtal extra plaatsen gecreëerd. Er is nieuwe vloerbekleding, het plafond werd vervangen en de foyer en de artiestenruimtes zijn veel gezelliger geworden. “We kunnen met trots zeggen dat cc Merksem nu een echte schouwburg is geworden dat heel het noorden van Antwerpen en verder kan bereiken”, zegt schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Het cc Merksem deed dat in het verleden ook al wel. “Meer dan de helft van ons publiek kwam al uit de randgemeenten zoals Brasschaat, Schoten en Kapellen. We bereikten niet altijd alleen maar Merksemnaars of Antwerpenaars, maar dat is ook onze bedoeling niet. Iedereen is hier welkom. Vooral met ons breed comedy-aanbod willen we het publiek hier ook wat verjongen.”

Tine en Pieter Embrechts

De eer om de zaal te dopen gaat naar Tine en Pieter Embrechts. Zus en broer kwamen hier in Merksem al concerten opnemen tijdens de lockdown, toen ze samen begonnen te zingen. Het komende weekend kunnen ze de zaal ook eens met publiek ontdekken. De twee zijn aangesteld als curatoren om zowel vijfdag als zaterdag een gevarieerd programma te voorzien. “We brengen veel volk mee in de vorm van artiesten die voor ons iets betekenen. Helden zijn het voor ons. Vrijdag staan we op het podium met onder meer Ruben Block, het Sun*Sun*Sun Orchestra en Nina Babet. Zaterdag is er comedy, theater en muziek met onder meer Bas Birker, Adriaan Vanden Hoof, Jaouad Alloul, Bruno Vanden Broecke, Hugo Matthysen en Maud Vanhauwaert”, zeggen de twee.

En net zoals Pieter Embrechts ook al een herwerkte versie maakte van een nummer van Tom Waits als ode aan Borgerhout, deed hij dat nu ook samen met Tine speciaal voor Schouwburg Noord. Zondag is er nog een familiedag met de vrolijke voorstelling ‘Troppo Maturo’.

  

Meer info over het openingsweekend via https://www.schouwburgnoord.be

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio