Het eerste WK kleurenwiezen in Zandhoven werd door een vrouw gewonnen. ©  Mia Uydens

Eerste Belgisch kampioenschap kingen trekt direct 120 deelnemers

Zandhoven -

Anderhalf jaar lang mochten we niet meer met de kaarten spelen, en dat hebben veel mensen kennelijk toch gemist. Het allereerste Belgisch kampioenschap ‘kingen’ in evenementenhal De Populier in Zandhoven telt meteen 120 inschrijvingen. De deelnemers strijden zaterdag 16 oktober in vijf rondes zonder tijdslimiet om de nationale titel.

Kristin Matthyssen

De International World Whist Association vzw (IWWA), onder meer organisator achter het WK wiezen, moest vier toernooien die al ingepland waren afgelasten. Een bittere pil voor voorzitter Freddy Verhuizen. Zaterdag organiseert IWWA nu het eerste BK kingen. “Een kaartspel dat over heel Vlaanderen gespeeld wordt. Eerst leer je kingen, daarna leer je wiezen. Het is meer voorgeprogrammeerd dan wiezen. Wie kan wiezen, kan ook kingen. Je moet vooral goed kunnen tellen”, probeert Verhuizen ons als kaartanalfabeten vergeefs de spelregels wat uit te leggen.

“Kingen is ook bij een jonger publiek bekend. Het heeft een groot draagvlak en wij zien er als organisator groeipotentieel in. Het is iets anders dan het BK boomke-wies dat we ooit eens georganiseerd hebben en waar slechts 36 spelers op afkwamen. Boomke-wies wordt enkel op de as tussen Zandhoven-Emblem-Bevel en Heist-op-den-Berg gespeeld. Boomke-wies wordt ook nog in dark rooms in cafés om geld gespeeld. Illegaal. Daar doen wij niet aan mee. Wij trekken ook wedstrijdspelers aan omdat we een mooie prijzenpot hebben. Maar het is allemaal toch vooral voor het plezier.”

De kampioenschappen worden door de deelnemers altijd zeer ernstig genomen. ©  Mia Uydens

Omdat kaarten een contactsport is waarbij de speelkaarten veelvuldig door verschillende personen worden aangeraakt, lag de sport anderhalf jaar plat. Sinds kort zijn de kaartclubs weer opgestart. “Voor ons is het ook een moeilijke periode geweest. Zo hebben wij onze trouwe medewerker Aloïs (59) verloren. Wij kijken al uit naar het BK manillen in Torhout en het BK kleurenwiezen in Geraardsbergen. In Kontich zal volgend jaar ook het BK wiezen beslecht worden. Voor het WK wiezen mikken wij op Deurne in 2022.”

De speelkaarten zelf zullen zaterdag niet ontsmet worden. Dat is ondoenbaar met kartonnen kaarten. “We hebben natuurlijk wel handontsmetting en een CO2-meter. Er mag zonder mondmasker gekaart worden.”

Intussen onderzoekt IWWA of er potentieel zit in de organisatie van het BK belot, een spel dat veel in de Denderstreek, Wallonië en Frankrijk wordt gespeeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners