De werken op de E17 zijn een half jaar vroeger klaar dan gedacht. 

De werken op de E17 zijn een half jaar vroeger klaar dan gedacht. ©  archief dvk

Oosterweelwerken in Zwijndrecht en op Linkeroever half jaar sneller klaar, vertraging voor bouw Scheldetunnel door PFOS

Zwijndrecht/Waasland -

De Oosterweelwerken gaan beter vooruit dan gepland. Zo goed zelfs dat het stuk van de werken op Linkeroever en Zwijndrecht een half jaar sneller klaar zullen zijn dan voorzien.

Dieter Verschooren

Sinds 2018 wordt er gewerkt aan de Oosterweelverbinding op Linkeroever en in Zwijndrecht. Die werken gaan stevig vooruit. “Dankzij een goede samenwerking met zowel onze aannemers als de lokale stakeholders zijn we erin geslaagd de werken te versnellen zodat ze eerder klaar zullen zijn”, zegt CEO van aannemer Lantis Luc Hellemans op de zesmaandelijkse voortgangsrapportage.

Eind deze maand is het vernieuwde wegdek van de E17 in beide rijrichtingen klaar. Aansluitend wordt de tweede reeks van geluidsschermen langs diezelfde snelweg geplaatst. Dit betekent ook dat de hinder voor Waaslanders die richting de haven of Antwerpen willen rijden sterk zal verminderen.

Begin 2020 kwam Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) al vertellen dat de coronacrisis een zegen was voor de vooruitgang van de werken gezien er veel minder verkeer op de baan was tijdens de lockdownperiodes.

De Oosterweelwerken aan de E17 op Linkeroever gaan goed vooruit  

De Oosterweelwerken aan de E17 op Linkeroever gaan goed vooruit  ©  Lantis

Werken langs Viaduct van Merksem starten op

Waar men op de linkeroever al vertrouwd is met de Oosterweelwerf, worden de werken ook op de rechteroever steeds meer zichtbaar. Vanaf maandag 18 oktober worden aan het verkeerscomplex in Merksem de twee opritten richting Nederland uit dienst genomen, tot het einde van de werken in 2030. Daar worden de voorbereidende werken uitgevoerd voor de aanleg van de tijdelijke R1, de Bypass.

LEES OOK. Twee opritten van Antwerpse Ring gaan maar liefst tien jaar dicht

Werken Scheldetunnel vertraagd

De opstart van de werken aan de Scheldetunnel is dan weer met drie maanden vertraagd, van september naar december, omwille van de PFOS-problematiek. Ook op de aanleg van het Oosterweelknooppunt zal PFOS een impact hebben, zegt Lantis. De verlaging van de PFAS-norm voor vrij hergebruik heeft een impact op het grondverzet binnen deze projecten. Wat dat betekent voor de planning van deze werken is nog niet helemaal duidelijk. Daarvoor moeten eerst bijkomende onderzoeken en studies worden afgerond. “Ook hier zetten we het voorzichtigheidsprincipe verder en worden bijkomende metingen uitgevoerd op de werfzone Oosterweelknoop. De volksgezondheid primeert”, zegt minister Lydia Peeters (Open Vld).

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring