De nieuwe locatie van Moskee Ayasofya. 

De nieuwe locatie van Moskee Ayasofya. © Tommy Maes

Schepencollege geeft groen licht aan verhuis Moskee Ayasofya

Mol -

Het college van burgemeester en schepenen in Mol is akkoord met de verhuis van Moskee Ayasofya naar de Borgerhoutsendijk. Verschillende instanties hebben het aangepaste aanvraagdossier onderzocht en goedgekeurd.

Moskee Ayasofya is al 40 jaar gevestigd in de Molenstraat, tegenover de bibliotheek. Omdat die locatie te klein is en niet meer voldoet, wil de moskee verhuizen naar de oude bedrijfsgebouwen van Tricots Altribo op de hoek van de Borgerhoutsendijk met de Beekstraat.

Het aanvraagdossier voor de verhuis naar de nieuwe locatie omvat een formele functiewijziging naar moskee. Om dit te realiseren met voldoende garanties voor brandveiligheid en stabiliteit, zijn verschillende verbouwingswerken vereist. Zo wordt de verdieping structureel verstevigd, zodat meer bezoekers in de gebedsruimte kunnen plaatsnemen Daarnaast wordt er extra sanitaire ruimte gecreëerd voor bezoekers.

Langs de rechter zijgevel bevatten de plannen de aanleg van elf parkeerplaatsen, waarvan drie parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Op een perceel in de Beekstraat legt het moskeebestuur een extra parking aan in waterdoorlatende materialen voor 32 parkeerplaatsen. Daarmee wil de moskee de parkeerdruk in de buurt verlagen. Het openbaar onderzoek naar het dossier liep van 15 juli tot en met 13 augustus 2021. Vanuit de buurtbewoners liepen enkele bezwaarschriften binnen die vooral te maken hadden met die parkeerdruk.

Daarnaast moet de moskee een groenbuffer aanleggen tegen de perceelsgrenzen met streekeigen loofboom- en struiksoorten. De parkeerplaatsen moeten wel toegankelijk zijn vanuit de Beekstraat omdat AWV (Agentschap voor Wegen en Verkeer) een rechtstreekse toegang van de parking tot de Borgerhoutsendijk niet toelaat. (mto)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio