© atv

Tripel of ‘trappelsap’? Abdij van Westmalle heeft het nu allebei

Westmalle, Ranst -

Door de overvloedige appeloogst, biedt de Abdij van Westmalle zolang de voorraad strekt nu ook eigen appelsap aan in de winkel aan de abdijpoort. In het glas zie je amper het verschil tussen tripel en ‘trappelsap’. Alleen de schuimkraag ontbreekt. Blijkbaar is er ook bij de beroepsappelboeren in de streek van Ranst een late maar riante appeloogst dit jaar. Met de peren is het veel minder.

Kristin Matthyssen

De Abdij van Westmalle beschikt over een grote boomgaard waar de kippen onder de bomen scharrelen. En er hangen veel appels aan de bomen dit jaar. De oogst is te overvloedig voor de monniken alleen. Daarom liet de Abdij van Westmalle een hele lading appels persen door een mobiele pers. Daar kwam nog een lading bij van appelsap van de zusters van de abdij Mariënlof in Kerniel bij Borgloon, in Haspengouw. In de boomgaard van de zusters staan fruitbomen die al meer dan 100 jaar oud zijn.

Wij gingen donderdag in de abdijwinkel een handig tapkratje appelsap van 3 liter kopen bij broeder Francis. Ze worden verkocht tegen 6 euro het stuk. “De appels werden op 24 september geperst en het sap blijft een jaar goed”, wijst broeder Francis. “De bomen staan in ‘het kiekeskot’.”

In de abdijwinkel - aanbellen aan de poort - kan je meteen ook een blok trappistenkaas kopen om bij het gezond sapje te eten. Thuis in een kelkglas van Trappisten merk je nauwelijks het verschil tussen het ‘trappelsap’ of een tripel, zeker toch als de herfstzon in het glas schijnt.

Westmalle Trappist postte zelf deze smakelijke foto van de oogst op Facebook. Blozende vitamines uit Westmalle. 

Westmalle Trappist postte zelf deze smakelijke foto van de oogst op Facebook. Blozende vitamines uit Westmalle. ©  Westmalle Trappist

Tweede pluk

“Er zijn veel appels dit jaar, en de kwaliteit is goed”, bevestigt Kurt Notelteirs van Pomdamoor in Broechem. “De oogst is nog volle bak bezig. De tweede pluk moet nog beginnen. Het is een laat seizoen. Zeker de commerciële rassen doen het goed. Bij particulieren, waar vaak oude rassen in de tuin staan, merk ik dat de oogst wisselvallig is. Het hangt sterk af van perceel tot perceel. Je hebt natte en meer vorstgevoelige percelen. De Trappistenpaters zullen tussen hun abdijmuren op hun zandgrond wel met een zacht microklimaat zitten.”

De fruitoogst is over het algemeen goed. “Behalve de perenoogst, die is 30% minder”, zegt Notelteirs. “Er is vrij laat nog een lichte, maar langdurige vorst geweest, die ons allemaal verrast heeft. Hierdoor is er een bacterie op de vruchten gekomen”, zegt Notelteirs.

Broeder Francis in de abdijwinkel met een tapkrat appelsap van de Abdij van Westmalle. 

Broeder Francis in de abdijwinkel met een tapkrat appelsap van de Abdij van Westmalle. ©  kma

Notelteirs/Pomdamoor is aanstaande zaterdag 16 oktober tussen 14u en 20u als lokaal producent met zijn fruit en sappen aanwezig op het klimaatfestival van de gemeente Ranst op Domein Moervelden. “Het wordt leuk, kinderen kunnen er met een blender aan een fiets hun eigen appelsap trappen”, zegt Kurt.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio