De medewerkers van Kaliber in Herentals krijgen een pamflet van vakbondsmedewerkers. 

De medewerkers van Kaliber in Herentals krijgen een pamflet van vakbondsmedewerkers. © Marc Peeters

Bonden voeren actie voor leefbaar loon na stijging energieprijzen

Herentals -

Leden van de socialistische vakbond ABVV hebben donderdagnamiddag pamfletten uitgedeeld aan de poorten van het maatwerkbedrijf Kaliber op de Herenthoutsesteenweg in Herentals. Op de vooravond van de internationale dag van de strijd tegen armoede vraagt de vakorganisatie aandacht voor het vrijwaren van de koopkracht.

Marc Peeters

De voortdurende stijging van de energieprijzen baart ook het ABVV zorgen. “Bijna dagelijks wordt de factuur van gas en elektriciteit duurder. De koopkracht van de gezinnen neemt hierdoor soms een drastische duik en dit dreigt mensen letterlijk in de kou te zetten”, weet Tim Peeters, secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV. “Bovendien staat de winter voor de deur.”

De vakbond verwacht dat velen het zeer moeilijk zullen krijgen om de factuur te betalen. Het gaat dan vooral om alleenstaande ouders, chronische zieken, kort geschoolden, langdurige werklozen en werknemers met een loon beneden de 14 euro bruto per uur of 2.300 euro bruto per maand. Daarom wordt er ook de volgende dagen nog actie gevoerd. Dat hiervoor maatwerkbedrijven worden uitgekozen hoeft niet te verbazen.

“Maatwerkbedrijven, de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen, zijn bedrijven die mensen tewerkstellen die niet in het reguliere arbeidscircuit terechtkunnen”, legt Peeters uit. “De kans op financiële tegenslag is groot bij maatwerkers. Met een uurloon van 10,45 euro bruto moeten zij altijd op hun centen letten. Zeker nu de energie- en andere prijzen de lucht inschieten. Lage lonen maken het de maatwerkers moeilijk om maandelijks hun facturen te betalen en om volwaardig aan het normale leven deel te nemen.”

Het ABVV pleit voor verdere beleidsmaatregelen om de energiefactuur te verlagen. “We denken dan concreet aan het verlagen van de btw op de energieprijzen van 21% naar 6%. Het bestaande stelsel rond het toekennen van sociale tarieven kan verder uitgebreid worden.” Vrijdag komt de vakbond nog op straat in Mol en Turnhout.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio