Themabeeld 

Themabeeld ©  Ivan Put

Vooruit wil dat Vlaanderen voorraad mobiele noodwoningen aanlegt

Als het van Vooruit afhangt, moet Vlaanderen een voorraad mobiele noodwoningen aanleggen. Die voorraad is er nu niet om in te zetten bij bijvoorbeeld natuurrampen. “Als Vlaanderen straks getroffen wordt door overstromingen zoals deze in Wallonië, zal de Vlaamse regering de slachtoffers geen dak boven het hoofd kunnen bieden”, zegt Vlaams parlementslid Maxim Veys.

jvhBron: BELGA

Bij de overstromingen in Wallonië raakten duizenden woningen beschadigd. Meer dan 600 woningen werden zelfs volledig verwoest. Een nieuw onderdak vinden voor die getroffen gezinnen was (en is nog steeds) een moeilijke klus.

Volgens Vooruit-parlementslid Maxim Veys kunnen mobiele woonunits tijdelijk soelaas bieden in dergelijke noodsituaties. Maar uit navraag blijkt dat de Vlaame overheid niet beschikt over mobiele woonunits om in te zetten bij lokale noodsituaties.

Hoge kostprijs

Door de hoge kostprijs, tussen de 51.000 euro en 64.000 euro per unit, zijn ook de gemeenten niet geneigd om zelf zo’n units aan te kopen. Uit een parlementaire vraag blijkt dat het afgelopen jaar maar één gemeente (Puurs-Sint-Amands) een project heeft ingediend voor de aankoop van mobiele units.

Volgens Veys kan de Vlaamse regering meer doen. “De Vlaamse regering heeft de mond vol dat Vlaanderen meer bestendig moet zijn tegen toekomstige crisissen. Dit is een concreet en goed voorstel om dat te doen”, aldus Veys.

De mobiele woonunits zelf kunnen volgens hem ook breder ingezet worden dan enkel bij rampen. “De inzet kan eventueel ook bij renovaties. Vlaanderen staat voor een enorme renovatie-inspanning. Bij grote projecten kunnen die units ingezet worden om mensen tijdelijk op te vangen. Het zijn tijdelijke woonoplossingen die snel en gericht kunnen worden ingezet wanneer de nood hoog is”.