Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

De groep tijdens hun auditie. Jarne is tweede van rechts. 

De groep tijdens hun auditie. Jarne is tweede van rechts. © VTM

Tribute ‘The Cure’ met nieuw groepslid in talentenjacht: “Met mijn vader op het podium voelde heel vertrouwd aan”

Oud-Turnhout -

The obsCURE, een tributeband die in het teken staat van The Cure, doet vanavond mee aan Belgium’s got talent. Het is meteen de vuurdoop voor Jarne Vreys (21), de nieuwe bassist van de groep.

Tom Vets

De heren van The obsCURE zijn niet aan hun proefstuk toe. Al heel wat jaren geeft de groep met leden uit heel Vlaanderen, maar met nu drie Kempenzonen in de rangen, optredens die in het teken staan van de Britse groep die onder andere bekend is van de hit A Forest. Toch was het optreden in Belgium’s got talent voor bassist Jarne Vreys de vuurdoop.

“Dat het zo is gegaan heeft te maken met corona”, legt de jonge kerel uit. “Ik had me aangesloten bij de groep vlak voor de crisis losbrak. Ik had nog enkele repetities kunnen meepikken, maar alle aanvragen voor evenementen werden vervolgens geschrapt. Waardoor die deelname aan het tv-programma plots mijn eerste optreden werd.”

Er zullen ongetwijfeld zenuwen aan te passen zijn gekomen, niet? “Dat optreden viel reuze mee. Wat ik niet had verwacht. Maar het optreden mocht slechts twee minuten duren. Het ging zo snel dat ik geen tijd had om stil te staan bij het hele gebeuren. Achteraf was ik wel zeer tevreden dat we dit hebben gedaan.”

Lievelingsgroep

De tributeband was een idee van de drummer die samen met Dirk, de papa van Jarne, er zeven jaar geleden mee begon. “Al was mijn vader reeds een fan van de groep, het is zelfs zijn lievelingsgroep, toen ze enkele decennia geleden hun hits scoorden. Niet alleen van The Cure overigens. Qua stem zou hij ook het oeuvre van David Bowie of Echo & the Bunnyman aankunnen. Maar de liedjes van The Cure vond hij toch nog iets specialer. Soms maken we samen muziek thuis. Hij zingt en ik begeleid hem op gitaar. Doordat ik met mijn vader op het podium stond, voelde het optreden meteen heel vertrouwd aan. Terwijl we dus nog nooit eerder met the obsCURE voor een publiek samen hadden opgetreden.”

Dirk Vreys, de vader van Jarne, is de zanger van obsCure. 

Dirk Vreys, de vader van Jarne, is de zanger van obsCure. ©  VTM

“Dat ik na enkele jaren de groep zou vervoegen was niet de bedoeling”, gaat Jarne verder. “Maar op een dag gaf de bassist aan dat hij niet meer voldoende tijd in de band kon steken en kwam er een plekje vrij. De band heeft toen zelfs een zoekertje geplaatst om een vervanger te vinden. Maar ik had thuis nog een basgitaar liggen en ik heb daarop intens geoefend. Ik moest wel een auditie doen, maar die draaide goed uit. Achteraf bekeken is het misschien logisch dat ik ook tot de band ben toegetreden. Ik zag hen al jaren optreden en dat sprak me aan. De ambitie is om over afzienbare tijd op grotere podia voor meer volk te kunnen spelen.”

Hobby

Voorlopig is Jarne leerkracht Lager Onderwijs en studeert hij nog verder om ook in het secundair les te geven. Muziek spelen is meer dan een hobby en wat de toekomst op dat vlak brengt zal hij wel zien. “Ik kan geen noten lezen, en heb slechts een tweetal jaar gitaarles gehad. Al de rest heb ik mezelf aangeleerd.”

Of de groep door mag naar de volgende ronde hangt af van hun auditie. Ze willen de jury alvast omverblazen met het toepasselijke Friday I’m in love. “Onze toetsenist zorgde voor een ingekorte, maar passende versie van het nummer. Wat nummerkeuze betreft waren we er snel uit. Aangezien we voor een breed publiek optreden, zijn we gegaan voor het meest bekende liedje.”

Belgium’s got talent, VTM, 20.35u