Hoofdman Achiel Van Ballaert en schatbewaarder Marcel Vrints in het gildehuis, verscholen in het dorpscentrum. 

Hoofdman Achiel Van Ballaert en schatbewaarder Marcel Vrints in het gildehuis, verscholen in het dorpscentrum. © Elke Lamens

Jonge schutters gezocht: oudste vereniging van Brecht houdt elke zondag open gildehuis

Brecht -

De oudste vereniging van Brecht, de schuttersgilde Sint-Joris, werkt aan verjonging onder de nieuwe hoofdman Achiel Van Ballaert. Met opendagen op zondag staat het gildehuis open voor alle geïnteresseerden. Op 30 oktober eindigt het seizoen en op 3 november leggen nieuwe leden de eed af voor een nieuw seizoen in 2022.

Verscholen achterin en enkel bereikbaar via een poort in de Hendrik Schoofstraat treed je als het ware de middeleeuwen binnen. Het authentieke gildehuis met prachtig aangelegde schietterrein zijn een oase midden in het dorpscentrum.

Met een groendak en populierenrijen wordt verhinderd dat pijlen bij de buren belanden.

Met een groendak en populierenrijen wordt verhinderd dat pijlen bij de buren belanden. © Elke Lamens

“Deze gildekamer werd in 1979 ingehuldigd, maar onze gilde zelf gaat al terug tot 1371 of zelfs vroeger. Toen waren leden van onze Gilde van den Edelen Ridder al actief in de slag van Basweiler onder het gezag van Hendrik van Cuyck, heer van Brecht”, vertelt hoofdman Achiel Van Ballaert. Hij volgt Gust Hendrickx (92) op die van 1990 tot 2020 hoofdman was.

Sterke reputatie

Sint-Joris is overigens een van de vijf laatste voetbooggilden van het land en heeft een reputatie hoog te houden. “Onze gilde telt nu twee keizers, Jan Vermeiren en Kris Van Looveren, en één koning, Stefaan Joosen. We werden al vijf maal laureaat van het Landjuweel. Deze wedstrijd tussen de Kempense gilden wordt elke vijf jaar georganiseerd”, vertelt hij trots.

In de gildekamer hangt dan ook een goedgevulde prijzenkast. “Enkel bekers en schalen uit tin. De prijzen moesten vroeger van tin zijn. We hebben nog steeds goede schutters in onze geledingen.”

Goedgevulde prijzenkast in de gildekamer.

Goedgevulde prijzenkast in de gildekamer. © Elke Lamens

Nochtans is het schieten met een voetboog niet zo evident. “Het is het moeilijkste wapen om mee te schieten, in vergelijking met een handboog, kruisboog of buks”, benadrukt schatbewaarder Marcel Vrints. “Een voetboog weegt 13kg en je moet naar een roos schieten op zeventig meter afstand. Het schieten gebeurt met een druk van 400kg. Het is een moordwapen eigenlijk.”

Daarom staat er achter de roos een houten poort. Die moet pijlen die te hoog worden afgeschoten opvangen zodat ze niet bij de buren belanden. “Daarom hebben we hier boven de schutterstand een groendak geplaatst en staan er links en rechts rijen populieren, geheel volgends de regels van de Oude Caerte uit 1600.”

Spannende sport

De Sint-Jorisgilde van Brecht telt vandaag 58 leden, onder wie twaalf schutters. “Midden jaren tachtig telde onze gilde nog 87 leden. Maar we merken aan de opendagen dat de interesse opnieuw groeit. Sinds deze maand is het schuttersmoment naar zondagvoormiddag verzet, van 10 tot 13u. Sinds 1927 was dit om 17u. Hiermee komen we tegemoet aan de vraag van schutters om in de namiddag tijd met het gezin door te brengen. Vooral bij jongere schutters speelt dit”, weet Van Ballaert.

Alle koningen en keizers van de Sint-Jorisgilde worden genoteerd in een boek. Vroeger werd dit sierlijk gedaan door de Brechtse trappistinnen van de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth.

Alle koningen en keizers van de Sint-Jorisgilde worden genoteerd in een boek. Vroeger werd dit sierlijk gedaan door de Brechtse trappistinnen van de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth. © Elke Lamens

“We hopen zo het schuttersbestand te behouden en mogelijk uit te breiden, want deze mooie traditie mag niet verloren gaan.” Volgens Vrints is het ook een razend spannende sport. “In de roos schieten is niet evident, als het lukt ben je gewoon euforisch. Er is ook een gezonde competitiegeest.” Om de drie jaar wijkt de gilde ook uit voor de koningsschieting op de wip naar het Chiropleintje in de Tilburgbaan.

Van begin mei tot eind oktober kan je hen terugvinden aan het gildehuis. Wie wil kan een keer komen schieten. Je hoeft zelf geen voetboog te kopen en je betaalt ook geen lidgeld, enkel 3 euro schuttersgeld. Elke eerste zondag van de maand zijn ook de partners van de schutters welkom.  (Elke Lamens)

Hendrik Schoofstraat 44A, 2960 Brecht
Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio