De cliënten van Borgerstein kijker ernaar uit om te verhuizen. 

De cliënten van Borgerstein kijker ernaar uit om te verhuizen. © Dirk Vertommen

Mensen met een beperking en ouderen verhuizen naar nieuwe zorgcampus Borgerstein: “Het oude gebouw is tot op de draad versleten”

Sint-Katelijne-Waver -

De gloednieuwe zorgcampus van Borgerstein in Sint-Katelijne-Waver is zo goed als klaar. In november en december verhuizen de bewoners van de opvang voor mensen met een beperking en het woonzorgcentrum naar een gloednieuwe en hypermoderne nieuwbouw. Het oude seminariegebouw krijgt een nieuwe invulling.

Stijn Van de Sande

In september 2019 werd de eerste spadesteek gegeven voor de realisatie van het masterplan ‘Van Borgerstein naar Borgerwijk’. Aan de hand van dit plan wilde Borgerstein haar site volledig vernieuwen en de opvang voor mensen met een beperking en ouderen verbeteren. Nu, iets meer dan twee jaar later, wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe gebouwen van Borgerstein.

“Er werden verschillende nieuwe gebouwen geplaatst”, zegt Sophie Destrait van Borgerstein. “Vooraan op de site staat het nieuwe woonzorghuis Borgerhof. De twee huidige woonzorgcentra Huize Sinte-Angela en De Beiaard worden samengebracht in dit nieuwe woonzorghuis. We kiezen bewust voor die benaming omdat we een huiselijke sfeer willen uitstralen. De verhuizing betekent een hele verbetering voor de bewoners. Zo zullen ze voor het eerst een cafetaria hebben.”

Moderne omgeving

Achteraan werden dan weer verschillende gebouwen opgetrokken voor de opvang voor mensen met een beperking. “De nieuwe woningen bieden een thuis aan ongeveer zeventig personen met een beperking die nood hebben aan gespecialiseerde zorg”, aldus Destrait. “Daarnaast verhuist ook het dagcentrum naar de nieuwbouw. Dat biedt plaats aan 170 interne en vijftig externe cliënten. Ook zij zullen voortaan in een moderne omgeving opgevangen worden.”

De bewoners verhuizen in november en december naar de nieuwe zorgcampus. “Dat is voor ons natuurlijk een logistieke uitdaging”, klinkt het. “Het is niet evident om zo’n grote groep bewoners te verhuizen. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren wel ervaring opgedaan. Verschillende cliënten wonen nu al alleen of in kleine groepjes. Daarnaast hebben we ook geïnvesteerd in drie woonprojecten in de stad Mechelen. Ook daar zijn al bewoners ingetrokken.”

Het nieuwe woonzorghuis op de zorgcampus van Borgerstein.

Het nieuwe woonzorghuis op de zorgcampus van Borgerstein. © Dirk Vertommen

“We vinden de nieuwe gebouwen heel mooi en groot”, zeggen enkele cliënten van Borgerstein in koor. “We kijken er enorm hard naar uit om naar hier te verhuizen. Alles zal nieuw zijn. Dat is een groot verschil met hoe het nu is, want het seminariegebouw is tot op de draad versleten. Gelukkig blijven we ook vlak bij het park zodat we er nog steeds kunnen gaan wandelen.”

De huidige gebouwen krijgen een nieuwe invulling. “Sommige delen worden opgeknapt, andere worden dan weer afgebroken en vervangen door een nieuwbouw”, zegt Jan Ghysen, ondervoorzitter van Borgerstein. “Het wordt een combinatie van zorg en wonen. In totaal komen er zo’n tweehonderd nieuwe appartementen. Verder komen er ook een kinderdagverblijf, een school en een dokterswachtpost. Ik verwacht dat onze private partner tegen het einde van het jaar de vergunningsaanvraag indient. Daarna zullen de werken enkele jaren in beslag nemen.”

Kijkdag

Verder worden er op een ander deel van de site nog 33 appartementen gebouwd en komen er ook assistentiewoningen. Dat is de laatste fase van het masterplan. “Wie de compleet vernieuwde zorgcampus wil ontdekken, is welkom op de kijkdag op zaterdag 6 november tussen 9 en 17u”, zegt Sophie Destrait. “Er zijn rondleidingen waarbij geïnteresseerden alles te weten komen over de nieuwe infrastructuur. Je inschrijven kan via de website.”

Hoewel de verhuis pas voor later dit najaar is, wordt de zorgcampus vrijdagavond al feestelijk ingehuldigd. Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en kanunnik Steven Wielandts zullen daarbij aanwezig zijn.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio