Elena (midden) op de foto met de burgemeester van Treviso (links) en de organisator van de World Cup (rechts). 

Elena (midden) op de foto met de burgemeester van Treviso (links) en de organisator van de World Cup (rechts). © Tiramisù World Cup 

Zweminstructeur Elena (52) uit Brasschaat wint Tiramisu World Cup dankzij originele tiramisu met ham en meloen

Brasschaat, Treviso -

Elena Bonali (52) uit Brasschaat mag zich dit jaar wereldkampioen tiramisu noemen. Van 8 tot 10 oktober namen chefs van over de hele wereld het in Italië tegen elkaar op tijdens de ‘Tiramisu World Cup 2021’ in Italië. Elena behaalde de eerste plaats door een creatieve tiramisu te creëren met ham en meloen.

Sonia De Bock

Afgelopen weekend trokken zo’n 200 deelnemers naar de Italiaanse stad Treviso, nabij Venetië, voor de Tiramisu World Cup 2021. Voor Elena Bonali (52) uit Brasschaat is het de tweede keer dat ze meedoet. “Tijdens mijn eerste deelname in 2019 geraakte ik niet verder dan de halve finales. Ik wist dat ik andere recepten wou proberen in de wedstrijd, dus besloot ik om dit jaar nog eens te proberen. Ik ben heel blij dat ik die keuze gemaakt heb.”

Elena Bonali (52), redder en zweminstructeur, behaalde de eerste plaats in de categorie ‘creatief recept’. Elke deelnemer krijgt dan zes basisingrediënten voor tiramisu, waarna ze drie ingrediënten naar keuze mogen toevoegen. Elena koos voor gedroogde ham, geconserveerde meloen en Pavesinikoekjes. “Ik geraakte geïnspireerd door het voorgerecht waarbij dungesneden ham rond een stuk meloen gewikkeld wordt. Ik probeer altijd om traditionele gerechten in een nieuw jasje te steken door het in een dessert te verwerken. De mascarpone zorgt voor de gekende zoete smaak en de ham voor de zoute nasmaak. Die combinatie leek me een heel uniek.”

Elena’s creatie met gedroogde ham en meloen. 

Elena’s creatie met gedroogde ham en meloen. ©  eb

Veel experimenteren

De zoektocht naar het perfecte recept nam wel wat tijd in beslag, maar door de verschillende lockdowns kreeg Elena meer tijd om in de keuken te experimenteren. “De editie van 2020 werd afgelast, waardoor ik thuis meer kon oefenen en kon nadenken over een nieuw concept. In totaal heb ik zo’n 1,5 jaar geëxperimenteerd om de ideale balans tussen zoet en zout te creëren. Ik steunde vaak op de mening van mijn familie en vrienden en op basis van hun commentaar en mijn instinct heb ik het recept aangepast.”

Hoewel Elena vol vertrouwen en voorbereid naar de wedstrijd trok, zag ze haar overwinning niet aankomen. “Toen ze mijn naam afriepen, was ik even in shock. Ik wist dat mijn recept presenteren een risico met zich meebracht, maar het is duidelijk in de smaak gevallen. Een aantal topchefs in de jury vertelden me zelfs dat ze omver geblazen waren van mijn creatie. Dat was toch heel speciaal.”

Anderen inspireren

Elena is heel blij met haar overwinning en is heel openhartig over haar creatie. “Ik wil zeker niet de indruk wekken dat mijn recept top secret is en niet na te bootsen valt. Uiteindelijk is elke tiramisu uniek, iedereen maakt het op zijn of haar eigen manier. Het is wel een leuke gedachte dat anderen door mij geïnspireerd zijn om een tiramisu met ham en meloen te maken.”

Elena heeft alvast geen plannen om in de horeca een eigen zaak te openen, maar wil in de nabije toekomst wel een webshop opstarten. “Op die manier kan ik persoonlijk gericht mijn creaties met anderen delen en mijn eigen werkuren kiezen. De passie om tiramisu te maken blijft het belangrijkste, dat wil ik zeker niet verliezen.”

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio