Dirk Smout en Joris Brosens van oppositiepartij N-VA/PLE, bij de paaltjes, vroegen op de jongste gemeenteraad nog naar alternatieve oplossingen.  

Dirk Smout en Joris Brosens van oppositiepartij N-VA/PLE, bij de paaltjes, vroegen op de jongste gemeenteraad nog naar alternatieve oplossingen.  © RR

Proefperiode knip in Hemelrijk verlengd: “Defect bij verkeerstellingen september”

Essen -

Ter hoogte van de Grensstraat verschenen er in augustus paaltjes in Hemelrijk. De straat is op proef geknipt omdat het geteisterd werd door sluipverkeer. Verkeerstellingen moeten het effect van de knip aantonen, maar in september liep het mis. “Deze derde, cruciale telling gebeurt deze maand”, stelt schepen van Mobiliteit Brigitte Quick (CD&V).

De komst van Robotland en de ontwikkeling Q-ville joegen de verkeersdruk in Hemelrijk de hoogte in. Daarom werden er in augustus paaltjes geplaatst. Tegelijkertijd werden er ook verkeerstellingen gedaan in Hemelrijk en buurtwegen Hollandsedreef en Handelsstraat.

“In juli hebben we een nulmeting gedaan. In augustus volgde een tweede telling en in september een derde. Normaal wordt er zeven dagen en nachten geteld. Door een technisch defect zijn er in september slechts drie dagen en nachten geteld. Dat is onvoldoende om te vergelijken. Bovendien was september cruciaal omdat dan de vakantieperiode voorbij is en het verkeer opnieuw normaal op gang komt.”

Onder meer door de komst van Robotland, in een zeventiende-eeuwse loods op de erfgoedsite, kreeg Hemelrijk meer verkeer te slikken.

Onder meer door de komst van Robotland, in een zeventiende-eeuwse loods op de erfgoedsite, kreeg Hemelrijk meer verkeer te slikken. © Elke Lamens

Deze week zijn daarom de tellers opnieuw geïnstalleerd. “De tellingen moeten voor 25 oktober afgerond zijn, want dan kan je door de werken in de Kammenstraat geen goede meting uitvoeren.”

Minder sluipverkeer

De eerste resultaten zijn volgens Quick alleszins hoopvol. “Al vanaf de eerste telling merkten we dat vrachtverkeer minder gebruik maakt van de parallelle Handelstraat. Het autoverkeer had wat meer tijd nodig om een nieuwe gewoonte aan te nemen. We werken samen met een studiebureau Verkeerskunde en die stelt dat je drie tot zes maanden nodig hebt om de mindset bij mensen te wijzigen, om de macht der gewoonte te doorbreken. Net daarom is die derde telling zo belangrijk.”

De schepen verwacht dat het nieuwe politiereglement in november aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd. Bij goedkeuring worden de paaltjes vervangen door een tractorsluis. Tot dan blijven de paaltjes overeind in Hemelrijk. “Zo kunnen we voortwerken aan de vergroening van de omgeving, overigens de toegangspoort tot de erfgoedsite.”

  (ella)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio