Trage Wegen krijgen nu ook een naam. © Leo De Nijn

Dag van de Trage Wegen op 16 en 17 oktober: een overzicht van de activiteiten in onze regio

Regio Mechelen -

Zondag is het de Dag van de Trage Weg. Om die wegen in de kijker te zetten staan er in vele gemeenten allerlei activiteiten op het programma. Ook in onze regio. Een overzicht.

Leo De Nijn

LEES OOK: Op wandel met natuurgids Vera Grieten in Blaasveldbroek

BOOISCHOT

Zaterdag 16 oktober: Tragewegenwandeling

Het initiatief gaat uit van de KWB-Heist en Toerisme Heist. Deelnemers genieten van een wandeling langs mooie autoluwe wegen. Er is keuze voor een wandeling met of zonder gids en geniet na het stappen van een hapje en een drankje. De vertrekplaats is in het parkje, achter de Pastorij, Schrieksesteenweg, in Pijpelheide. Samenkomst met gids om 10u. Vertrek zonder gids tussen 10.30 en 13u. Info: 015-25.15.82.

HOMBEEK

Zondag 17 oktober: Wandeling Dag van de Trage Weg

Om 14.30u start aan café De Gulle Gieter in de Bankstraat, een wandeling van 6 kilometer. Onderweg krijgen deelnemers op de trage wegen, zoals de Regular, toelichting over enkele heikele punten. “We zijn vaak ontgoocheld over de gang van zaken en vage beloftes die niet waargemaakt worden. Er is nog wat werk aan de winkel”, zegt initiatiefnemer Theo Slachmuylders. Deelnemen is gratis en inschrijven is niet nodig.

MECHELEN

Zondag 17 oktober: Seizoenswandeling herfst

Ook in het Vrijbroekpark bereiden de dieren zich voor op de winter. Sommigen leggen een wintervoorraad aan, anderen maken zich klaar voor hun winterslaap door nog even veel en lekker te smullen. En dat lekkers vinden ze in het park. De parkwachter neemt bezoekers van 10 tot 12u mee op stap. Deelnemen is gratis. Samenkomst in het bezoekerscentrum in het park.

 © Leo De Nijn

PUTTE

Zondag 17 oktober : Wandeling Peultenbossen met speciale aandacht voor paddenstoelen

Deelnemers spreken af om 14u op de parking Peultenbossen, tegenover Krankhoevelei, toegang langs de Mechelbaan. Op het programma staat een wandeling van 4 kilometer met aandacht voor bos- en natuurbeheer en uitleg bij interessante soorten van paddenstoelen die de Peultenbossen rijk zijn. Het Peultenbos is een oud bos met grote eiken, populieren, olmen, enzovoort. Laarzen zijn nuttig bij nat weer en de hoofdpaden zijn berijdbaar met buggy.

HINGENE

Zondag 17 oktober: Kasteel d’Ursel en omgeving

De werkgroep Trage Wegen Klein-Brabant vieren samen met de gemeente Bornem de Dag van de Trage Wegen met een wandeling en de opening van een herstelde trage weg ‘Kwaaibunierweg’ in Hingene. Deelnemers verzamelen om 13.30u aan de toegangspoort van kasteel d’Ursel, Wolfgang d’Urselstraat 9. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

LIPPELO

Zondag 17 oktober: Paddenstoelenwandelingen in Lippelo bos

Natuurgidsen Klein-Brabant neemt de deelnemers twee uur mee op een wandeling om paddenstoelen te leren ontdekken. Gids Frank vertelt over vele soorten en leert deelnemers de geheimen kennen van eetbare en giftige paddenstoelen. Ook volksverhalen en sagen komen aan bod. Deelnemers komen samen om 14.30u aan café De Wandeling, Kasteeldreef 11, Lippelo.

ZEMST

Zondag 17 oktober: Tragewegenwandeling langs Kesterbeekpad

He gaat om een grensoverschrijdende Kesterbeekwandeling tussen een stukje Zemst en een deel in Hombeek (Mechelen). De wandelaars wacht ongeveer 8 kilometer stapplezier. Wie zich geroepen voelt komt tegen 14u naar het kruispunt Hoogstraat-Konijnenstraat in Zemst.

Zaterdag 16 en zondag 17 oktober: Tussen Bos en Laar

Inhuldiging van een bijzonder stukje buurtweg: Den Boschvoetweg, gekend als buurtweg 66. Jarenlang was het een vergeten weg maar die is nu weer toegankelijk.

Voor zaterdag 16 en zondag 17 oktober zijn 2 parcours uitgestippeld: eentje van 5 km en van 11 km, telkens te vertrekken om 14u aan de Spiltstraat 61 in Zemst-Bos. Je kan de parcours vinden op www.dagvandetrageweg.be en de routes printen of digitaal volgen via gps of QR-code met je smartphone. De wandelingen zijn niet geschikt voor buggy’s, rolstoelen, fietsers en ruiters. Bij nat weer zijn laarzen of stevige stapschoenen aangewezen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio