Natuurgids Vera Grieten.  

Natuurgids Vera Grieten.  © Joren De Weerdt

De platte tonderzwam. 

De platte tonderzwam. © Joren De Weerdt

1 / 2
thumbnail: Natuurgids Vera Grieten.  
thumbnail: De platte tonderzwam. 

Op wandel met natuurgids Vera Grieten in Blaasveldbroek: “Paddenstoelen eten uit de natuur is niet aan te raden”

Blaasveld -

Grote spinnenwebben, vallende bladeren en drassige bossen. Een kille ochtend om op pad te gaan met natuurgids Vera Grieten (67) in het Blaasveldbroek in Blaasveld (Willebroek). Zondag is het de Dag van de Trage Weg. Om die wegen in de kijker te zetten staan er in vele gemeenten allerlei activiteiten op het programma. In het Blaasveldbroek staat een Paddenstoelenwandeling gepland. We stapten, ter voorbereiding, mee in het kielzog van de gids en ze gaf ons één goede raad: paddenstoelen plukken is verboden en ze eten is niet aan te raden.

Leo De Nijn

LEES OOK: Dag van de Trage Wegen op 16 en 17 oktober: een overzicht van de activiteiten in onze regio

Vera Grieten is al meer dan vijftien jaar natuurgids in het Blaasveldbroek. Zondag wordt er gespeurd naar paddenstoelen. Zwammen zijn mysterieus. De ene dag zijn ze er nog niet, de volgende dag plots wel. Daarom gaat Vera haar paddenstoelen op voorhand verkennen. Ook al heeft ze zoveel ervaring.

Onze reporter Leo De Nijn op wandel met Vera Grieten.

Onze reporter Leo De Nijn op wandel met Vera Grieten. © Joren De Weerdt

“Door hun mysterieuze levenswijze en vaak complexe determinatie is er eigenlijk weinig aandacht voor de paddenstoelenflora in ons land. Dat vind ik een beetje jammer, gezien hun belangrijke rol in de natuur en hun soms unieke verschijningsvormen. In tegenstelling tot wat mensen denken, zijn paddenstoelen slechts de vruchtlichamen van levende schimmeldraden in de bodem of in hout. Deze dunnen draden zijn vaak het gehele jaar of zelfs vele jaren aanwezig. Dat in tegenstelling tot het vruchtlichaam dat slechts een korte periode wordt gevormd om sporen te vormen en te verspreiden”, vertelt ze bij mij bij aanvang van de verkenningstocht.

Aardappelbovisten schil je als een aardappel.

Aardappelbovisten schil je als een aardappel. © Joren De Weerdt

Allen naar kijken

We gaan op zoek naar paddenstoelen achter de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van 14 bunders.

Daar duiken de eerste parelstaartzwammen op. Maar ook de russula, een familie met honderden soorten. Wat verder staan tweekleurige vaalhoeden, maar ook een geschubde inktzwam. “Deze laatste komt nogal vaak voor en is makkelijk te herkennen. In principe is deze eetbaar, maar ik raad het niemand aan. Trouwens, het plukken van paddenstoelen blijft verboden. Je mag er alleen naar kijken”, geeft Vera mij mee.

We wandelen richting de vijvers van het vroegere kasteel Lacourt. Voor Vera een van de meest idyllische plekjes in het Broek. Dat is genieten, ook al is de zon niet van de partij. Aan de vroegere taverne ’t Fonteintje kijken we op grotere paddenstoelen zoals de platte tonderzwam. Een kanjer is onderaan in de stam van een boom gegroeid. “Deze soort leeft eerst als parasiet op een levende boom. Wanneer de boom is gestorven, leeft de zwam verder als saprofyt, een schimmel. Hier, proef eens van de populierenmelkzwam”, suggereert Vera. “Bitter en pikant van smaak”, is mijn oordeel.

Populierenmelkzwammen.

Populierenmelkzwammen. © Joren De Weerdt

Aardappelbovisten

Het populieren- en eikenbos, achter de terreinen van de Willebroekse tennisclub, is een rijkdom aan paddenstoelen. “De zwavelzwam wordt de kip van het bos genoemd. Hij infecteert de boom via wonden en veroorzaakt bruinrot in het kernhout van de boom. Het spinthout wordt niet aangetast waardoor de conditie van de boom gelukkig niet echt achteruit gaat. Dat kan je niet zeggen van de aardappelbovisten die hier staan. Je schilt ze als een aardappel. Sommige mensen leggen die in truffelolie en serveren het op een steak. Er zijn er die ertegen kunnen, maar anderen zijn er doodziek van geworden. Best afblijven.”

Onze twee uur durende wandeltocht zit erop. Vera heeft voor alle soorten wel een verhaal klaar waar de deelnemers zondag van gaan snoepen. “Het is geen superjaar voor paddenstoelen. We moeten er ons goed van bewust zijn dat de klimaatopwarming ook voor de paddenstoelen veel gaat veranderen. Gericht beheer is een noodzaak, maar dat zal in dit mooie beschermd natuurgebied wel lukken. Hier groeien zeker nog een dertigtal soorten paddenstoelen”, besluit de sympathieke natuurgids.

Na de wandeling zondag komen de deelnemers samen in de blokhut waar een vers gebakken pannenkoek en een warm drankje wacht.

Zondag 17 oktober om 14u, parking Broekstraat, Blaasveld: Paddenstoelwandeling met pannenkoeken in het Broek van Blaasveld.

Platte tonderzwam.

Platte tonderzwam. © Joren De Weerdt

De vijvers van Lacourt, een idyllische plek in het Broek.

De vijvers van Lacourt, een idyllische plek in het Broek. © Joren De Weerdt

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio