Kristl Strubbe (rechts) bij het bezoek van Koningin Mathilde aan Museum Hof van Busleyden. 

Kristl Strubbe (rechts) bij het bezoek van Koningin Mathilde aan Museum Hof van Busleyden. ©  ISOPIX

Kristl Strubbe leidt Hof van Busleyden: “Museum steviger op de kaart zetten”

Mechelen -

Kristl Strubbe (48), gewezen nieuwsanker en oud-schepen, mag zich de nieuwe algemeen directeur noemen van Museum Hof van Busleyden in Mechelen. Daar was ze sinds begin dit jaar al verantwoordelijk voor marketing en ontwikkeling. “Het is onze ambitie om het museum met indrukwekkende tentoonstellingen steviger op de kaart te zetten in binnen- en buitenland”, zegt ze.

Sven Van Haezendonck

Met ‘Bourgondische Renaissance Vandaag’ schept het museum zijn focus aan. Het wil zijn internationale uitstraling als landelijk erkend museum versterken en een groot publiek aanspreken. “Wij willen meer internationale bezoekers naar het museum halen, maar we willen ook Mechelaars aanspreken die niet meteen een museum binnenstappen”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

“Drempel moet lager”

Als voorbeeld haalt hij absolute topstukken van het museum aan, de Besloten Hofjes bijvoorbeeld en het Koorboek van Margareta van Oostenrijk. “De drempel ernaartoe moet lager”, stelt hij. Om die ambitie waar te maken, voert de stad een directiewissel door. Kristl Strubbe gaat aan de slag als algemeen directeur. De Mechelse was eerder actief in verschillende sectoren. Ze begon haar carrière als nieuwsanker bij RTV en later bij VTM. Daarna stapte ze in de politiek, en van 2007 tot 2012 was ze schepen in Mechelen.

Kristl Strubbe in 2016, toen ze nog voor Herita werkte. 

Kristl Strubbe in 2016, toen ze nog voor Herita werkte. ©  Jimmy Kets

Daarna was Strubbe vier jaar lang directeur van Herita, de erfgoedorganisatie die jaarlijks de Open Monumentendag organiseert. Tussendoor werkte ze als consulent voor verschillende cultuurhuizen. Tot ze begin dit jaar als directeur marketing en ontwikkeling begon te werken in Museum Hof van Busleyden. Samen met hoofdcurator Samuel Mareel en het team moet ze een ambitieuze programmatie van bijzondere tentoonstellingen uitzetten.

Zo wordt de samenwerking met De Garage nog versterkt: de ruimte voor hedendaagse kunst moet uitgroeien tot een internationale werking. Het museum belooft hedendaagse kunstenaars die de dialoog aangaan met de historische erfgoedcollectie én de veertien Vlaamse topstukken. Met collectiestukken uit de rijke stedelijke collectie wil Busleyden ook in de acht historische kerken voor museale beleving en verwondering zorgen.

“Groter publiek aanspreken”

“Het is onze ambitie om het museum steviger op de kaart te zetten in binnen- en buitenland. Dankzij het harde werk van het hele team, wordt het museum in de cultuursector gekend en geapprecieerd. Dat willen we voortzetten en we willen een breder en groter publiek aanspreken”, vertelt Strubbe.

Het Koorboek van Margareta van Oostenrijk behoort tot dé topstukken van het museum. 

Het Koorboek van Margareta van Oostenrijk behoort tot dé topstukken van het museum. ©  Dirk Vertommen

Als algemeen directeur volgt ze Sigrid Bosmans op, die binnen de stad een nieuwe uitdaging aangaat als coördinator beleidsontwikkeling bij de directie vrije tijd. “Met het team hebben we de voorbije jaren hard gewerkt aan de heropening van Museum Hof van Busleyden en de erkenning als landelijk museum. De finale van Europees Museum van het Jaar was een mooie internationale blijk van appreciatie”, vertelt ze.

Volgens haar is er een stevige basis gelegd voor de toekomst. “Ik heb er het volste vertrouwen in dat de nieuwe directeur de topstukken en de hedendaagse Bourgondische focus ook internationaal volop in de markt kan zetten”, zegt Sigrid Bosmans. In haar beleidsplan stelde de stad aanvankelijk 110.000 bezoekers per jaar als doelstelling. Begin vorig jaar verklaarde schepen Siffer blij te zijn met 50.000 bezoekers en noemde hij een groeipad tot 75.000 realistisch.

LEES OOK: Busleyden lokt pak minder bezoekers dan verwacht

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio