Actrice Assunta Geens brengt de theatermonoloog op de oude speelplaats van het Francescopaviljoen, die er plots als een station uit ziet. 

Actrice Assunta Geens brengt de theatermonoloog op de oude speelplaats van het Francescopaviljoen, die er plots als een station uit ziet. © Hans Otten

Theaterspektakel pikt draad na corona op in nagebouwd treinstation

Herentals -

Met de monoloog GAZ, pleidooi van een gedoemde moeder brengt Theaterspektakel na twee jaar weer een toneelstuk op de planken. Of beter: op de rails. Want het speelt zich af in een nagebouwd station.

Hans Otten

Op de speelplaats van de vroegere middelbare school Francescopaviljoen hebben de technici van Theaterspektakel een heuse spoorlijn met de klassieke biels en rails aangelegd. En plots krijgt het oude schoolgebouw met zijn sierlijke overkapping een heel andere uitstraling: die van een treinstation. Dat vormt het decor van de theatermonoloog GAZ, pleidooi van een gedoemde moeder, die actrice Assunta Geens in openlucht speelt. Het publiek kijkt knus met warme dekentjes en beschermd onder een tent toe.

“Eigenlijk planden we dit stuk twee jaar geleden al, maar toen kwam corona er natuurlijk tussen”, zegt regisseur Dirk Couvent. “Tom Lanoye schreef deze monoloog enkele jaren geleden naar aanleiding van de herdenkingen rond de wereldoorlogen. Actrice Viviane De Muynck heeft de monoloog enkele keren gebracht, maar voor zover we weten, is die anders nooit opgevoerd geweest. Nochtans komen er thema’s aan bod die heel actueel zijn en iedereen raken.”

Assunta Geens vertolkt de rol van een getormenteerde moeder, die rouwt om haar zoon. Wat het verhaal en haar gevoelens extra complex maakt, is dat haar zoon een terrorist is die gedood werd nadat hij een bomaanslag in een metrostation heeft gepleegd. “Ze vergoelijkt hem niet en spaart hem niet, maar ze blijft wel zijn moeder”, zegt Assunta Geens. “Met de processen die nu in Frankrijk tegen de terroristen (van onder meer Charlie Hebdo en Bataclan, red.) lopen, is dat een vraag die bij mij naar boven komt: die mannen hebben toch ook moeders? Hoe voelen zij zich?”

Het lijkt zware kost, maar de theatergroep omschrijft het stuk als ‘uitzonderlijk teder, ontroerend en tegelijk een scherp pleidooi voor geduld’. “De moeder vraagt zich af of de moeders van de slachtoffers haar vergiffenis zouden verlenen als ze het hen zou durven vragen. Maar hetgeen de toeschouwers aan het einde onthouden, is de sprankel hoop die er uit naar voor komt.”

Theaterspektakel voert GAZ, pleidooi van een gedoemde moeder op 23, 28, 29, 30 oktober en 4, 5 en 6 november op, telkens om 20u. De locatie is de speelplaats van het oude Francescopaviljoen, te bereiken via de poort in de Nonnenstraat 6. Er is een avant-première op 22 oktober ten voordele van het goede doel dat arts Filiep Bataillie met zijn eigen monoloog Adem steunt.

www.theaterspektakel.be

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio