Met een taks wil Mechelen kotbazen aanmoedigen om een uitbatingsvergunning aan te vragen. 

Met een taks wil Mechelen kotbazen aanmoedigen om een uitbatingsvergunning aan te vragen. ©  Jimmy Kets

Mechelen belast lamentabele studentenkoten met taks van 1.500 euro per jaar

Mechelen -

Kotbazen die nalaten om hun studentenkamers in regel te stellen, betalen in Mechelen vanaf 2022 jaarlijks een taks van 1.500 euro per kamer. Met de belasting wil de stad hen aanzetten om werk te maken van degelijke huisvesting voor studenten. “Het is essentieel dat studentenkamers veilig en kwalitatief zijn”, zegt Greet Geypen, schepen van Wonen.

Sven Van Haezendonck

“245 studentenkamers zijn op dit moment volledig in orde, voor 395 andere loopt een traject om tot een uitbatingsvergunning te komen”, zegt schepen Geypen (Vld-Groen-m+). Zo’n vergunning combineert de stedenbouwkundige toestand van een pand, de brandveiligheid ervan en de vereisten op basis van woonkwaliteit voor een conformiteitsattest. De Dijlestad werkt sinds 2017 met deze vergunningen.

Het stadsbestuur stelt vast dat sommige kotbazen weinig of geen initiatief nemen om te voldoen aan de kwaliteitsnormen. “Al vijf jaar manen we eigenaars aan om zich in regel te stellen. We hebben veel geduld gehad, maar op een gegeven moment stopt het. Eigenaars die hardleers zijn, pakken we nu aan. Met de belasting willen wij hen aanmoedigen om eindelijk werk te maken van een uitbatingsvergunning”, legt Greet Geypen uit.

Mechelen volgt daarmee het voorbeeld van andere Vlaamse studentensteden en neemt de belasting ook op in haar reglement voor tweede verblijven. De stad heeft overigens lang gewacht om zo’n taks in te voeren, want er was een tekort aan studentenkamers en ze wilde de bouw ervan stimuleren.

“99% kamers bezet”

“Het tekort is niet meer zo acuut als twee jaar geleden, maar er is weinig overschot. Op dit moment is 99% van de studentenhuisvesting bezet”, zegt Lieselotte Heymans, diensthoofd studentenvoorzieningen bij Thomas More.

Vooral buitenlandse Erasmusstudenten hebben het in Mechelen soms moeilijk om een kamer te vinden. “Vaak verblijven ze hier maar een semester. Nieuwe studentenkamers zijn dus absoluut nog nodig”, zegt Heymans. De Mechelse hogeschool raadt haar studenten aan om via de eigen databank op zoek te gaan naar een kot. “In die databank zitten alleen kamers die helemaal in orde zijn of waarvoor een aanvraag loopt.”

Het uitgangspunt voor het nieuwe Mechelen belastingreglement is lamentabele en onveilige studentenhuisvesting van de markt weren. “Wij willen graag meer studentenkamers in onze stad, maar het is essentieel dat ze kwalitatief en veilig zijn”, stelt schepen Geypen.

Tijdens de jongste gemeenteraad stelde raadslid Dirk Tuypens (PVDA) zich de vraag of zo’n nieuwe belasting echt nodig is. “De regelgeving van 2017 bepaalt dat je vanaf volgend jaar zonder uitbatingsvergunning geen kamers meer mag verhuren. Binnen dat reglement heb je alles in handen om streng op te treden”, zegt hij.

“De belasting is nodig, want het afdwingen van dit soort vergunningen is niet zo eenvoudig. Wij hebben ons juridisch over bevraagd. Het belastingreglement geeft ons extra argumenten om na aanmaning en na het innen van een retributie over te gaan tot een sluiting”, vertelt Greet Geypen.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio