Niemand komt tot aan de hielen van ‘keizer Bart’ in Antwerpen: dit zijn de populairste politici volgens onze peiling

Bart De Wever is de ongekroonde keizer van Antwerpen. Na negen jaar burgemeesterschap steekt de N-VA-leider met kop, schouder en zelfs knieën boven de rest uit in de peiling van Gazet van Antwerpen. Bijna 3 op 10 Antwerpenaren zou hem verkiezen boven alle andere mogelijke Antwerpse politici. Ruim 35% verkiest hem als burgemeester. Onderwijsschepen Jinnih Beels (Vooruit) is zowat de enige andere politicus die aan deze bevraging een goed gevoel kan overhouden.

Het bureau iVox liet in opdracht van Gazet van Antwerpen bij duizend Antwerpenaars een verkiezingspeiling uitvoeren. Naast de stemintenties naar partijen, werd ook gevraagd welke individuele politieker de voorkeur wegdraagt. Uit een lijst van 29 prominente Antwerpse politici mochten de respondenten er één uitpikken.

LEES OOK. Exclusieve Antwerpse peiling: N-VA steekt er met kop en schouders boven uit, Groen verliest terrein

28,5% koos uit de lange lijst de naam van Bart De Wever. De burgemeester laat daarmee de rest mijlenver achter zich. De Wever scoort vooral goed bij mannen, 55-plussers en minder hoog opgeleiden. De tweede meest gekozen naam is schepen van Onderwijs Jinnih Beels, die voor 5,6% van de bevraagden de populairste Antwerpse politicus is. Ook de Vooruit-politica haalt haar voorstanders vooral bij de groep 55-plussers.

Beels wordt op de voet gevolgd door gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang, 4.6%), Peter Mertens (PVDA-fractieleider, 4,5%) en Meyrem Almaci (Groen-voorzitter, 4,5%). Opvallend: Filip Dewinter gaf een jaar geleden de fakkel als fractieleider door aan Sam Van Rooy, maar die heeft beduidend minder aantrek dan zijn voorganger (1,2%). Ook Almaci scoort beter dan de huidige Groen-fractieleider Imade Annouri (3,5%) en de vorige Wouter Van Besien (2,6%) hoewel zij zelfs al enkele jaren geen deel meer uitmaakt van de gemeenteraad.

Net als Almaci heeft PVDA’er Jos D’Haese geen zitje in de Antwerpse gemeenteraad maar toch schopt hij het met 2,5% tot in de top 10. Die wordt vervolledigd door CD&V-fractieleider Nahima Lanjri (2,4%) en schepen van Sociale Zaken Els van Doesburg (N-VA, 2,2%).

Terwijl bij andere partijen de stemmen wat verdeeld worden onder een aantal kopstukken, is Bart De Wever dus de ontegensprekelijke favoriet bij N-VA-kiezers. Want na nieuwbakken schepen van Doesburg, moeten de andere N-VA-schepenen Peter Wouters, Annick De Ridder, Koen Kennis en Nabilla Ait Daoud het met nog minder voorkeursstemmen stellen.

(lees hieronder verder)

Favoriete burgemeester

Daarnaast werd ook de vraag gesteld wie de bevraagden als volgende burgemeester zouden verkiezen. Ze kregen daarbij de keuze tussen één politicus per partij. Met 35,8% van de voorkeuren is Bart De Wever nog steeds onaantastbaar. Maar ook Jinnih Beels (Vooruit) zal met haar tweede plaats en 11,1% niet ongelukkig zijn.

Haar partij is in deze peiling nog steeds nipt kleiner dan Groen, maar Beels is voorlopig wel populairder dan het nieuwe Antwerpse kopstuk van de ecologisten Imade Annouri die het met 8,8% moet stellen. Peter Mertens (PVDA) volgt op plek vier met 7,1%. De 6,6% van Sam Van Rooy maakt duidelijk dat hij nog niet de allure heeft van Filip Dewinter. Willem-Frederik Schiltz zit nog niet in de gemeenteraad, laat staan in het schepencollege, maar met 4,8% scoort hij toch nipt beter dat CD&V-ster Nahima Lanjri (4,7%).

20% verkiest geen enkele politicus

Ook frappant: bij beide vragen zat er voor ongeveer 20% van de bevraagden geen enkele politicus in het lijstje die hen kan overtuigen. Vooral de groep 18-34-jarigen lijkt weinig op te hebben met de huidige politieke vertegenwoordigers.

LEES OOK:

 (joro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen