© ATV

Telenet Giants Antwerp opent FIBA Europe Cup met knappe zege tegen Portugees kampioen CP Sporting

In het Antwerpse Sportpaleis opende Telenet Giants Antwerp de FIBA Europe Cup met een knappe zege tegen Portugees kampioen Sporting CP uit Lissabon. Een knappe start dus van de Europese campagne die volgende week in het Griekse Ionikos Pireaus een vervolg krijgt.

Patrick CeulemansBron: BELGA

De nieuwe Amerikaanse guard Jaylen Hands was aanwezig en geraakt waarschijnlijk speelgerechtigd voor de partij van zondag in Leuven Bears (zesde speeldag BNXT League). “We deden het collectief en dit vanuit een sterke defensie”, was de eerste reactie van coach Christophe Beghin.

De Sinjoren openden in het eerste kwart met fris en agressief basketbal. Dat was ook nodig vermits de Portugese kampioen, gesteund door luidruchtige fans, ook met veel passie aan de partij begon. Cameron Krutwig woog echter zwaar door in the paint. De Amerikaanse forward scoorde, kreeg steun van Seppe D’Espallier en de Giants namen na 7-5 en 13-9 afstand.

Matt Tiby dropte immers bommen en bij 20-10 was de eerste Antwerpse afscheiding een feit. Coach Christophe Beghin voerde logische wissels door maar die brachten geen succes. Travante Williams kreeg steun van de met driepunters uitpakkende Micah Downs en na het eerste kwart (20-13) ging het met een 0-11 tussenspurt naar een 20-21 bonusje voor Sporting CP. Telenet Giants Antwerp liet niet begaan, vond via Phil Cofer de aansluiting (26-26) en nam via Dennis Donkor, Jean-Marc Mwema en Niels De Ridder opnieuw afstand: 37-31. In een intense partij bleven de fysieke Portugezen aandringen, maar trokken de Giants toch met een 42-37 voorsprong richting kleedkamer.

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Ook in het derde kwart gingen de Giants op hun elan verder. Seppe D’Espallier plukte rebounds en scoorde, Matt Tiby bleef efficiënt en Elvar Fridriksson gaf assists en vuurde bommen af. Van 45-39 ging het dan ook naar 50-39 en met veel Antwerpse enthousiasme naar 63-48. In een attractieve Europese partij begon Telenet Giants Antwerp aan het laatste kwart met een 66-51 voorsprong. Seppe D’Espallier en Jean-Marc Mwema kampten met foutenlast en de Portugezen bleven aandringen: 70-60. Niels De Ridder dropte een belangrijke driepunter en de Antwerpenaars begonnen “money-time” met een 75-62 tussenstand.

De sfeer “on court” werd intens, Travante Williams van Sporting CP verdween met vijf fouten uit de partij, maar ontsnapte aan een technische fout. De Giants acteerden nerveus, Sporting CP reageerde naar 75-67. Jean-Marc Mwema scoorde 77-67 maar na balverliezen werd het bij 77-73 nog eventjes bibberen. Matt Tiby zorgde met twee vrijworpen voor de Antwerpse verlossing en winst.

Telenet Giants Antwerp-Sporting CP 80-75

Telenet Giants Antwerp: Fridriksson 18, Tiby 12, Van Den Eyde 0, D’Espallier 12, N. De Ridder 5, Rogiers 3, Cofer 8, Krutwig 9, Mwema 7, Donkor 6

SportingCP: Williams 7, Cardoso 0, Fofana 0, Costa Ventura 11, Omlid 8, Relvao 4, Martin 14, Patton 13 , Downs , Machado

Kwarts: 20-13, 22-24, 24-14, 14-24

Meer basketbal

MEER OVER Telenet Giants Antwerp