Pokémonfan Firas Latrous (7) met zijn tweelingbroer Fares (7) in Antonia-outfit en zijn mama Najoua Boushak. 

Pokémonfan Firas Latrous (7) met zijn tweelingbroer Fares (7) in Antonia-outfit en zijn mama Najoua Boushak. ©  koen fasseur

Firas heeft recht op een Persoonlijk Assistentie Budget, maar overheid heeft geen geld

Sint-Antonius (Zoersel) -

Firas Latrous (7) heeft een zware fysieke handicap, maar is voor de rest een heel clever kereltje. Sinds september 2020 volgt hij les in het gewoon onderwijs in basisschool Klim-Op in Sint-Antonius. Zijn ouders vroegen een PAB (persoonlijk assistentie budget) aan, waar hij recht op heeft, maar spijtig genoeg krijgt hij dat niet, omdat de budgetten ontoereikend zijn.

Kristin Matthyssen

Firas Latrous is een pientere en vrolijke jongen, zo’n kind dat je al na één bezoekje nooit meer vergeet. Hij heeft een tweelingbroer Fares (7), die bij K Antonia FC voetbalt. Ook zijn andere drie grote broers en zijn papa voetballen. Zelf zou Firas ook graag voetballen, maar hij zit in een rolstoel. Zelfs na de zware heupoperatie die hij drie weken geleden onderging, zal Firas in zijn rolstoel blijven zitten. Toch zal hij heel blij zijn als hij binnen drie weken weer naar zijn vriendjes van de klas kan. Ze zijn deze week op bezoek geweest en hebben hun namen op zijn gips geschreven. Hij kreeg ook al tekeningen en een mok gevuld met snoepjes.

“Firas heeft cerebrale parese of hersenverlamming”, vertelt zijn mama Najoua Boushak. “Vlak na de geboorte leek er niets aan de hand. Maar rond de leeftijd van acht maanden merkten we dat Firas niet normaal ontwikkelde en slapper was. Zowel Firas als Fares hebben ook CVI (cerebrale visuele stoornis). Hun hersenen verwerken de visuele informatie die ze krijgen anders.”

Door zijn fysieke beperking volgde Firas de kleuterschool bij Mytyl in Brasschaat in het buitengewoon onderwijs. Hij zat er tussen veel kinderen met een meervoudige beperking, waardoor hij moeilijk aansluiting vond bij de andere kindjes. Firas is een taterwater. “Eigenlijk babbelde ik er vooral tegen de juf”, zegt de jongen.

In maart 2020 verhuisden zijn ouders naar Sint-Antonius, toevallig pal tegenover de Klim-Op basisschool. “Een Invento-basisschool, en ook een STEM-school. Omdat Firas intelligent genoeg is voor het normaal onderwijs en we hem alle ontwikkelingskansen willen gunnen, hebben we gevraagd of hij daar samen met zijn broertje Fares in het eerste leerjaar mocht starten. De directie en alle ouders zijn geweldig lief en begripvol. Hij heeft ook heel lieve klasgenootjes die begaan zijn met hem.”

Firas mocht vorige maand in het tweede leerjaar starten, terwijl Fares zijn eerste leerjaar moet dubbelen. “We zitten nu niet meer samen, maar ik zie mijn broer wel op school”, zegt de guitige krullenbol Fares.

Toch zijn er bepaalde dingen die moeilijker blijven. Zo kan Firas zijn boekentas niet dragen, kan hij niet met het busje mee als ze gaan zwemmen en kan hij ook moeilijk mee op uitstap. “Zijn rolstoel is nog te zwaar om door een leeftijdsgenootje geduwd te worden en zijn juf staat er ook alleen voor. Firas kan niet schrijven. Hij doet alles met zijn computer. De juf duidt elke dag een helpertje aan voor Firas”, zegt mama. “Die mag dan vooraan in de rij gaan staan”, weet Fares te vertellen. “Maar feit is dat Firas eigenlijk gewoon recht heeft op dat Persoonlijk Assistentie Budget”, vult Najoua aan. “De overheid heeft de mond vol over inclusief onderwijs, en in het geval van Firas is dat heel nuttig en zinvol. Maar geld voor dat PAB is er niet beschikbaar. Bij de aanvraag kregen we te horen dat ze moeilijk kunnen zeggen hoeveelste op de wachtlijst Firas staat. Het is geen echte kwestie van wachtlijsten, maar de meest dringende aanvragen en noden worden eerst ingevuld.”

De ouders van Firas hopen dat hun zoontje de ondersteuning krijgt die hij verdient. “Ook bij Bednet nu hij geopereerd is, zou het bijvoorbeeld handig zijn als hij via zijn PAB iemand kan inhuren met verstand van technologie om af en toe assistentie te bieden. Mijn man en ik werken allebei voltijds. Mijn moeder komt hier bij Firas zitten”, zegt Najoua. “Maar als er iets met de computer van Bednet hapert is dat op haar leeftijd niet simpel om dat in orde te brengen.”

Soms schrikken Firas’ ouders toch nog van de hoge kosten. “Hij is in Gent geopereerd. Dat liggend vervoer is heel duur, en hij moet nog terug voor controle.” Najoua wil basisschool Klim-Op nog eens heel speciaal bedanken. “De overheid biedt de kansen voor inclusief onderwijs, maar het is niet goed uitgewerkt. Gelukkig zijn er dan scholen die zelf extra inspanningen doen zodat kinderen als Firas toch alle ontwikkelingskansen krijgen.”

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio